Čitaj mi!

Pristupačan program: Pravo na sutra - Kosmet moj svet, drugi deo (SZJ)

Nasilje nad ženama je u porastu i na području Kosova i Metohije, brojke ukazuju na to. Međutim, i druge osetljive kategorije stanovništva izložene su različitim vidovima pritiska i upravo kršenje nekih od elementarnih ljudskih prava jeste tema ove emisije.

Kao da nije dovoljno što se opravdani strah nadvio zbog epidemije kovida, što je starost preteška za nekoga ko ima skoro devedeset godina, što je zima na pragu... Novo iskušenje čeka tu, tik uz zid.

Baka Mila poslednjih 47 godina živi u Paviljonu E, u neuslovnom kompleksu nedaleko od univerzitetske biblioteke u ovom gradu, koji je trebalo da bude privremeno rešenje. Za nju i još 15 porodica. Komšije Srbi, Albanci, Turci. Sada sa zebnjom skupa gledaju kako se bager približava. Najavljeno rušenje, zbog izgradnje podzemne garaže i iseljenje stanara, privremeno je odloženo.

Biti star, biti bolestan, biti pripadnik manjinske zajednice, biti žena, živeti u doba korone - samo po sebi je komplikovano, nosi rizike, usložnjava prepreke. Kada je udruženo više ovakvih odrednica, onda je "teško" blaga reč.

Tamo gde pružena ruka ne donosi podršku već slomljena rebra, neretki su i fatalni ishodi. Ili trajne posledice.

U dva dela ove emisije zabeležili smo i potresna, upozoravajuća svedočenja žena, žrtava porodičnog nasilja.

Svi preduslovi za istinsku ravnopravnost žena i muškaraca na Kosmetu postoje, ali dok zakoni ne počnu da se zaista poštuju, žene i dalje žive u svetu o kome muškarci, ipak, ovde je to vrlo očigledno, odlučuju.

Odluka da pomoć potraže često nije laka, ali je svakako prvi korak ka rešenju.

Nijedno slomljeno rebro, nijedan udarac više, nijedna žena manje!

I nije samo nasilje, fizičko, psihološko, pravno - vid diskriminacije sa kojim se građani na Kosmetu suočavaju.

Suočeni sa svakodnevnom ekonomskom i bezbednosnom nesigurnošću, jako su osetljivi i na nepravdu, koju često uočavaju u raspodeli pomoći i prinadležnosti. To mlade ljude zna da demotiviše i podstakne na odlazak.

Jovanovići iz sela Livađe, kod Gračanice, ipak su doneli odluku da dom i brojem dece i imovinom uvećavaju tu gde su, u zavičaju predaka.

snimatelj Aleksandar Agbaba
montaža Vesna Grba
reditelj Bojan Vorkapić
autorka i urednica emisije Tatjana Manojlović
Obrada: Redakcija Aktuelnosti