Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

"Maharadža i Gandijeva prijateljica"

Oduvek sam maštala da upoznam pravog maharadžu. Govorili su mi da je to skoro nemoguće jer se do tih dinastičkih porodica danas teško dolazi u Indiji. Maharadže su vladale Indijom dugo vremena a onda je Indija razvlastila svoje maharadže kada je pravila novu državu jer su oni bili pravi mali Bogovi koji su u svojim regijama određivali, i zakone, i poreze, i na taj način lepo živeli. Luksuz je bio njihov zaštitni znak, i danas kada hoćemo da kažemo da neko živi u luksuzu, kažemo da živi "kao maharadža".

Ja nikada ne bih srela maharadžu da se tokom putovanja po Indiji jednog stvarno vrelog dana nisam obrela izpred hrama koji je okupljao na hiljade ljudi, i tražila lekara onesvešćenoj devojci koja se srušila pred mojim očima od vrućine.

Kada sam našla doktora kao u nekoj bajci stvorio se jedan čovek koji mi je otvorio vrata jednog dela hrama u kome su bili klima uređaj i hladna voda za piće.

- Upitao me je  "Šta je ono što niste još videli u Indiji? Imate li neku želju"? Želim da upoznam nekog maharadžu rekla sam.

Već sutradan bila sam u kući maharadže Radžeshavar Sing Sivada, nedaleko od Džaipura. Tako je nastala ova emisija koja je na programu u nedelju. Čuvam ovu emisiju za one dane kada je ponekad potrebno otići u neku bajku i tako se opustiti.

Želim da pokažem da u Indiji postoje i neke druge slike od onih koje znamo i neke druge porodice koje retko viđamo na ekranima.