Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Porodica Jelene Genčić i Novak Đoković

Kada god je Novak Đoković osvojio trofej došao bi da ga pokaže svom prvom učitelju Jeleni Genčić. Tako je bilo i kada je osvojio prvi Vimbldonski pehar. Doneo ga je u vilu na Dedinju u dom porodice Genčić.

Poznata slika samo jednog ćoška te kuće obišla je svet. Inostrane televizijske ekipe dolazile su u kuću ove porodice dočaravajući početke Novaka Đokovića. Osim tog dela sobe u kome se vide mnogi trofeji same Jelene Genčić teško da se bilo šta saznavalo ili videlo o ovoj porodici i ovoj kući.

To me je navelo da odem u posetu Stanki Genčić Jeleninoj sestri i Jeleninoj sestričini Lusi Genčić i njenom mužu Miodragu Ristiću stanovnicima ove vile na Dedinju.

Jelena Genčić bila je autor mnogobrojnih programa na RTS-u i sama istaknuti sportista.

Ne ističući značaj svoje porodice u mnogim važnim datumima ove zemlje živela je posvećena svojoj misiji da uvek uradi sve najbolje i mladima pruži šansu.

Novak Đoković je uvek dolazio nakon svojih pobeda u ovu kuću da se pohvali Jeleni i sa njom podeli svoju radost.

Danas je dom Genčića postao zadužbina jer su se u toj kući odvijale bitne stvari za našu zemlju, članovi porodice bili su istaknuti pojedinci svakog društva bez obzira na sve promene na ovim prostorima. Nedavno su proslavili i 80 godina postojanja ovog doma. Tu sam naišla i na skoro otkrivenu kolekciju slika Ane Marinković. Bila je to uvek kuća koja se rado pokazuje onima koji treba da nešto više saznaju o našoj zemlji i Novaku Đokoviću i da saznaju više o zemlji iz koje Novak dolazi, njenoj istoriji kao i o ljudima koji ovde žive.

Stanka Genčić rođena sestra Jelene Genčić sa ćerkom Lusi rado se sećaju Novakovih poseta, pričaju o zajedničkim danima o čuvanju porodične tradicije i svojim željama da očuvaju svoj dom. Jelene Genčić više nema, umrla je 1. juna 2013, sahranjena je u Aleji zaslužnih građana.