Čitaj mi!

Metamorfoze: Tanja Mandić Rigonat

Tanja Mandić Rigonat je rediteljka koja nam u pozorištu sa puno strasti i emocija, kroz dela klasika i savremenih pisaca, govori o tome kakvi smo i zašto nam je tako kako je. Njen umetnički opus je bogat i raznovrstan, a društveni angažman iskren i pravedan.

Diplomirala je režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača, a predstave režirala na scenama gotovo svih beogradskih pozorišta, ali i u drugim pozorištima u zemlji i regionu. Često radi ruske pisce - dramatizuje klasike, prevodi i režira njihove savremene drame, ali i Bergmana, Jasminu Rezu, Nušića, Dušana Kovačevića, Ljubomira Simovića.

Pored brojnih pozorišnih režija i dramatizacija, napisala je zbirke pesama Misterija srećnog kontrabasa i Iz života ptica.

Likovi u Tanjinim predstavama su puni emocija i strasti. Neki su borci za slobodu i ideale, drugi su prevrtljivi, željni vlasti, neki zapitani nad smislom postojanja. Neki su maštoviti i duhoviti, a neki duboko zabrinuti nad svetom punim nelogičnosti.

Pozorište je za Tanju Mandić Rigonat umetnost trenutka, ali i društvena tribina intimna ispovest, zajedništvo sa publikom. Privlače je pisci i dela koja preispitiju suštinu ljudskih odnosa i postavljaju suštinska egzistencijalna pitanja. Pozorište je za nju i Agora, prostor glasnog razmišljanja i promišljanja u određenom estetskom i etičkom ključu, prostor u kojem zajedno mislimo i osećamo, savest i podsvest društva, hram umetnosti i institucija demokratije. Mesto dijaloga. Vatromet mašte, misli, čulnosti, rasprava o suštinskim temama. Mesto bliskosti i lepote.

U svetu kojim vladaju muškarci imponuje njen mudar, sugestivan i snažan ženski glas, koji se zalaže za dostojanstvo i najviše kriterijume u pozorišnoj umetnosti.

Autor i urednik Olivera Milošević
Snimatelji Sima Dimitrić, Dalobor Vučković
Montaža Goran Mijić
Muzički urednik Vladana Marković
Reditelj Milica Mitrović