Čitaj mi!

Elementarne nepogode

Prirodne nepogode mogu za vrlo kratko vreme potpuno da parališu i najurbanije delove sveta. Ima li povlašćenih i potpuno bezbednih destinacija na Zemlji? Zašto se ljudi tako panično boje iznenađenja koje nam Zemlja priređuje? Odgovore na ova i mnoga pitanja otkrivamo u ovonedeljnom "Studiju znanja".

Svedoci smo mnogih elementarnih nepogoda i toga da poplave, požari, uragani, zemljotresi i druge nepogode izazivaju godišnju štetu na Zemlji koja se meri stotinama milijardi dolara. Gde možemo da ih očekujemo, kakav je njihov karakter i kako se zaštititi, a pritom ne živeti u strahu objasniće naši sagovornici - profesor doktor Vladimir Đurđević sa Katedre za meteorologiju Fizičkog fakulteta, profesor doktor Dejan Šabić sa Geografskog fakulteta i psihoterapeut Zoran Milivojević.

Da li je Zemlja ušuškana ili na vetrometini svemira, upitaćemo fizičara koji će nam sa velikom strašću otkrivati tajne kosmosa - profesor doktor Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku.

Sa podjednakom strašću naučne snage na našoj maloj sceni odmeravaće i neumorni zaljubljenik u geologiju. O zemljotresima i vulkanima i ostalim prirodnim igrarijama - profesor doktor Dragan Milovanović sa Rudarsko-geološkog fakulteta.

A strah će nam čuvati naši heroji, vatrogasci i to sa pozicije naše publike. Predstavićemo ih kroz zanimljiv i dinamičan prilog u kome smo zabeležili jednu njihovu akciju. Takođe, ugostićemo i lekara i demonstratore Crvenog krsta Srbije, koji će nam pokazati kako da reagujemo u kriznim situacijama - dakle, evakuacija i prva pomoć na delu!

Pratite "Studio znanja", svakog petka u 20 časova na našem Drugom programu.

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković

Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević

Kovoditelj: Ivana Milenković

Reditelj: Darko Kamarit