Čitaj mi!

Trezor

Trideset godina od pobede "Crvene zvezde" u Kupu evropskih šampiona, na stdionu u Bariju

Reč učesnika - Pre dvadeset godina, na stadionu "Sveti Nikola", za titulu klupskog prvaka Evrope borili su se "Crvena zvezda" i "Olimpik", iz Marseja. Rezultat je bio nerešen tako da su o pobedniku odlučivali penali. Golom Darka Pančeva "Crvena zvezda" je osvojila Kup evropskih šampiona što je bio najveći uspeh našeg klupskog fudbala. U ekipi Televizije Beograd koja je pratila ovo takmičenje bila je skoro cela Sportska redakcija, a svako od njih imao je poseban zadatak tokom tih nekoliko dana boravka u Bariju. "Trezor" će u dve emisije obeležiti ovaj veliki sportski uspeh. I u ovoj današnjoj, i u onoj koja će biti emitovana 7. juna, na ove slavne dane kazivaće svoja sećanja članovi Sportske redakcije. U arhivi Televizije, sačuvan je integralni snimak utakmice "Crvena zvezda" - "Olimpik", a nije sačuvana i celovečernja emisija koja je bila na programu odmah posle povratka fudbalera u Beograd. Deo te emisije Redakcija je dobila na VHS kaseti od snimatelja Blagoja Topličića, a deo od porodice Srđana Kneževića.

- Učestvuju: reditelj Momčilo Martinović, novinar Sanja Vujisić, snimatelj Blagoje Topličić
- Snimano 23.05.2011, premijerno emitovano 29.Redakcija za istoriografiju

Okom kamere: Zvezda u Bariju - Najvažniji trenuci, pobedonosni gol, slavlje nakon pobede, prve izjave trenera i igrača i neverovatna podrška publike prikazani su u reportaži Okom kamere, koju su realizovali Srđan Knežević i Blagoje Topličić. Emisija nije sačuvana u programskom arhivu RTS, ali je Blagoje Topličić ustupio svoj VHS snimak iste emisije, za današnje prikazivanje. Posle utakmice u svlačionici, u autobusu, u hotelu veliko slavlje, a neumorni komentator i novinar Srđan Knežević uzima izjave od funkcionera, igrača i tenera "Crvene zvezde": Vladimir Cvetković, Darko Pančev, Vladimir Jugović, Slobodan Marović, Robert Prosinećki, Dragan Đajić (kojem je tog dana rođendan), Stevan Stojanović, legendarni navijač Crvene zvezde Čika Mile Srbin, Dejan Savićević, Mile Belodedić, Vladimir Jugović, Vlada Stošić, Duško Radinović, trener Petrović Ljupko, Dragiša Binić. A Srđan Knežević završava javljanje rečemi: I evo dok odjekuju zvuci slavlja, poštovani gledaoci, pozdravlja vas u ovoj šampionskoj noći vaš reporter Srđan Knežević i kolega snimatelj Blagoje Topličić.

Materijal presnimljen sa VHS kasete dao je Radakciji za istoriografiju Blagoje Topličić za emitovanje u "Trezoru" povodom 20. godina od kako je "Crvena zvezda" Evropski šampion. Kako je jedan kratak deo na tom snimku bio jako oštećen, nadoknađen je tako što je i porodica Srđana Kneževića ustupila svoj VHS snimak da se oštećenje zameni. Tako je ovaj jedinstven snimak stigao do "Trezora" i emitovanja.

- Snimatelj Blagoje Topličić
- Snimano 29.05.1991, emitovano u "Trezoru" 29.05.2011

Petak, 28.05.2021. na RTS SVET u 0.05

Razgovor veterana: Kamenko Katić i Borivoje Popović

Borivoje Popović (Beograd, 2. avgust 1926 - Beograd, 22. avgust 2016), novinar, studirao prava u Beogradu; od 1949. radi kao sportski novinar u listu "Naš sport"; a zatim je jedan od osnivača lista "Sport i svet" i njegov glavni urednik. U Televiziju Beograd dolazi 1961. gde je bio urednik kulturne rubrike, prvi urednik Službe dopisništva i razmene, urednik evrovzijske, intervizijske i međustudijske razmene, urednik Sportske redakcije, a od 1979. prvi direktor Biroa za razmenu programa odakle odlazi u penziju 1989. godine. Uređivao serije emisija Vreme, ljudi i događaji, Sedam dana (nedeljno izdanje Dnevnika), TV pošta, Gledaoci i TV. Izveštavao sa teniskih, stonoteniskih, plivačkih i konjičkih takmičenja. U toku dugogodišnje sportske karijere bio je savezni kapiten stonoteniske reprezentacije od 1954. do 1974; generalni sekretar i potpredsednik Stonoteniskog saveza Jugoslavije; predsednik Kvalifikacionog komiteta i član Izvršnog komitete Svetske stonoteniske federacije, u kojoj je i danas doživotni počasni član. Dobitnik je Oktobarske nagrade Beograda i Ordena rada sa srebrnim vencem za izuzetan doprinos na sportskom polju.

Kolateralne aktivnosti - prvi deo razgovora Kamenka Katića sa Borivojem Popovićem, snimljen u sojenici na Dunavu, obuhvata vreme pedesetih i šezdesetih godina prošlog veka. Govori se mnogo o Borinom ocu, Branku Popoviću, profesoru univerziteta, likovnom kritičaru i slikaru, učesniku svih ratova od 1912. do 1918. Potpukovnik u rezervi, odlikovan medaljama za hrabrost i francuskom "Legijom časti sa palmama", Drugi svetski rat zatekao ga je na položaju dekana Tehničkog fakulteta. Posle oslobođenja 1944. ubijen je u talasu nasilja, kao i stotinu drugih uglednih intelektualaca, bez optužnice, suđenja i presude, a porodici je sve konfiskovano. Borivoje Popović se seća kako je vrativši se iz Armije, studirao, radio kao sportski novinar i kako se zaposlio na Televiziji, a kako je uvek pratila etiketa da je sin "narodnog neprijatelja" kao i činjenica da nije član Partije. Što se tiče rada u TVB težište je na Popovićevoj aktivnosti u Radničkom savetu. Kao ilustracija onoga o čemu se razgovara, korišćeni su delovi emisija Gledaoci i televizija, snimljene u Trsteniku i Užicu u jesen 1978. koju je Popović vodio i uređivao, zatim storija iz Indirekta koja se odnosi na svetsko prvenstvo u stonom tenisu u Nagoji, a svoja sećanja kazuju savezni kapiten Borivoje Popović i državni reprezentativac Milivoje Karakašević.

- Učesnici: Borivoje Popović (u TVB od 1961. do 1989), Kamenko Katić (u TVB od 1962. do 1992)
- Snimatelj Slobodan Ratković, snimatelj zvuka Slobodan Mišić, organizator Gordana Grdanović, montažer Zorica Blagojev, autori Kamenko Katić, Bojana Andrić
- Snimano 13.10.2006, reprizirano 16.08.2007, 20.11.2012 (RTS Digital), 22.09.2016; Redakcija za istoriografiju

Gledaoci i TV - prilog u kojem povodom emitovanja serije Grlom u jagode, Borivoje Popović razgovara u dvorištu Pete beogradske gimnazije sa rediteljem Srđanom Karanovićem, urednikom Predragom Perišićem, kritičarem Milanom Vlajčićem i dvoje gimnazijalaca-gledalaca. Sledi razgovor sa Ljubomirom Radičevićem o repertoaru i terminima filmskog programa čiji je urednik.

- Urednik Borivoje Popović
- Premijerno emitovano 18. aprila 1976, Dokumentarno feljtonska redakcija Prvog programa