Čitaj mi!

Mira Brtka

Životna i stvaralačka priča harizmatične Mire Brtke, ličnosti vanserijske energije i kreativnosti, bila je, kolokvijalno rečeno - filmska.

I doslovno, ta priča otpočela je sa filmom. Akademiju za pozorišnu i filmsku umetnost, odsek filmske režije, Brtka je završila u Beogradu 1959. godine. Zatim odlazi u Rim, gde upisuje slikarstvo na Akademiji lepih umetnosti i radi različite poslove na području filma - kao pomoćnik i sekretarica režije, animator, scenograf, kostimograf. Takođe, delovala je u okviru dve međunarodne umetničke grupe: "Iluminasion", čiji je osnivač Japanac Nobuja Abe, i u sklopu međunarodnog pokreta umetničko-aktivistčkog karaktera "Biro za preventivnu imaginaciju". Tokom više decenija, aktivni je učesnik rimske i jugoslovenske/srpske umetničke scene. Njeno stvaralaštvo u domenu vizuelnih umetnosti odvijalo se u znaku stalnih konsekventnih promena - od postenformela, do novih postmodernističkih tendencija, u mediju slikarstva, vezenih slika, skulptura, animacije, filma. Bavila se i modnim dizajnom. Šest stvaralačkih decenija Mire Brtke odvijalo se u znaku multikulturalnosti, dok je njen stvaralački tok imao odlike reke ponornice.

Retrospektivna izložba Mire Brtke, koja je pod naslovom "Refleksije" održana ovog proleća u Muzeju grada Beograda, i prateća reprezentativna, dvojezična monografija, repozicioniraju njeno stvaralaštvo u srpskim i međunarodnim okvirima.

O ličnosti i stvaralaštvu Mire Brtke u emisiji govore istoričari umetnosti: dr Ješa Denegri, Olivera Janković, Sava Stepanov, Selena Andrić, Miroslav Rodić, istoričar mode Stefan Žarić i galerista Ivan Mitić.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Snimatelj: Dragan Lapčević
Montažer: Marko Tisovec
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]