Čitaj mi!

Vrli novi svet na naše oči: Imaju li šoping molovi budućnost?

Ovde je, pod zajedničkim naslovom Vrli novi svet na naše oči, reč o serijalu od šest raznorodnih emisija strane proizvodnje koje govore o istom fenomenu: munjevitoj transformaciji sveta kakvog smo znali i u kom smo rođeni, transformaciji koja se odvija na naše oči.

Kroz urbanističke, arhitektonske, umetničke, sociološke, književne i muzičke aspekte autori ovih emisija predstavljaju nam suštinu promena koje živimo. Mnogima se menjanje ustaljenog sveta koji se činio udobnim ne sviđa; ali svi te promene moramo prihvatiti i sa njima dalje živeti. Jer, niko nije nikad mogao mimo sveta. Ako su, naime, žitelji Rima morali da prihvate dolazak varvara, i mi smo pred istorijom dužni da prihvatimo globalizaciju i da se sa njom nosimo, kao što su se sa propašću svog sveta jednom davno nosili preživeli žitelji Večnog grada.

Prva emisija ovog ciklusa posvećena je konzumerističko-arhitektonsko-sociološkom fenomenu šoping molova iliti tržnih centara. Šoping mol nastao je u umu bečkog arhitekte Viktora Gruena, koji je potrošačko mesto budućnosti zamislio po uzoru na centar svog rodnog Beča. Taj prvi potrošački raj nikao je 1956. u Edini, predgrađu Mineapolisa, SAD.

Brzorastući fenomen tržnih centara proširio se potom po celom svetu, stvarajući novu generaciju potrošača, i novu filozofiju života pa i zabave. Ta potrošačka mašina, kako je u emisiji naziva Anete Baldof, austrijski sociolog, progutala je prvo mnoge male radnje i učinila ih besmislenima jer su ljudi hrlili u nove potrošačke izazove.

Po logici stvari, potrošačka mašina progutala je na kraju i - samu sebe. Najupečatljivija slika koju ćete videti u ovoj korisnoj emisiji je slika tržnog centra Zapadni paviljon u Los Anđelesu, nekadašnjeg ponosa američkog konzumerizma iz osamdesetih (na početku uvek bude ponos), gde čak i Tom Peti snima čitav spot svog "Free falling" (Slobodan pad, kakav simbolizam!), kako sada, napušten i sablasno pust, potopljen, oličava tu potrošačku mašinu koja je pojela samu sebe.

Urednik stranog programa iz kulture i autor ciklusa: Bojan Bosiljčić