Čitaj mi!

Trezor

Sveštenik Aleksandar Đurđev predstavlja Muzej Krupnja

Životopis osnivača Muzeja Krupnja, drugi deo - Kao plod tridesetogodišnjeg etnografskog i istorijskog istraživanja sveštenika-stafrovora Aleksandra Đurđeva, 2017. otvoren je Muzej Krupnja. Uz svoje svakodnevne obaveze bogosluženja, uspeo je da preuredi kompleks crkve u Dobrom Potoku i napravi jedinstven muzej u svom porodičnom domu, sa preko 3.000 eksponata, koji su samo deo prikupljenog materijala. Muzejski eksponati, raspoređeni u nekoliko prostorija i predstavljaju prošlost i kulturu Krupnja. Arheološki nalazi, fotografije, upotrebni predmeti, oružje i drugi eksponati samo su deo postavke. Tu se nalaze predmeti vezani za naše vladare, Obrenoviće i Karađorđeviće, krevet u kojem su spavali kad su boravili u Krupnju, uniforme srpskih vojnika iz Prvog svetskog rata, originalni dokumenti o raznim događajima i vremenima, ali i predmeti koji se tiču rada prve pošte u Krupnju, prve trgovine, apoteke, banke... Jedinstvenost ovog Muzeja i postavke je to što je sve u njemu delo istraživanja, obrade, konzervacije, izrade i izgradnje - delo samog gospodina Đurđeva.
On je i stolar, staklorezac, vlasuljar, krojač, restaurator, kustos, vodič i to sve po svim muzejskim pravilima i zakonima. Radoznao , vredan, uporan i domišljat čovek. U prvu posetu Muzeji Krupnja išli smo, sa Viktorom Lazićem koji takođe poseduje iste osobine: radoznalost, upornost, ogromnu energiju, znanje i domišljatost. Rastanak uz dogovor da organizujemo posetu gospodina Đurđeva Muzeju Knjige i putovanja i Muzeju srpske književnosti u Beogadu, čiji je inicijator i osnivač Viktor Lazić.

- Učesnici: Aleksandar Đurđev, protojerej-stavrofor, starešina hrama Dobropotočkog u Krupnju; Viktor Lazić, osnivač udruženja "Adligat" i Muzeja knjige i putovanja; Bojana Andrić, autor i urednik "Trezora"
- Urednik istraživač Marijana Cvetković, saradnik Muzeja knjige Dragana Simić, snimatelj Dobrila i Dobrivoje Pantelić; grafička obrada Milena Marković, montažer Aleksandar Andrijevski, urednik Bojana Andrić
- Snimano 21.06.2019, premijerno emitovano u "Trezoru" 07.01.2020; Redakcija za istoriografiju

Jadar I Rađevina, Karavan, 2. emisija, odlomak - Kratak odlomak o istoriji Krupnja u godina koje su usledile posle Drugog svetskog rata. Krupanj je oslobođen 3. septembra 1941. Oktobra iste godine nemačka kaznena ekspedicija spalila Krupanj skoro do temelja. Ostale su samo zgrade stare apoteke koja je bila u vlsništvu nemačkog građanina, crkve Sv. Vaznesenja Gospodnjeg i bolnica, zadužbin Nikole Spasića, trgovca iz Beograda. Sem rudarstva i prerade drveta u Krupnju se šezdesetih godina razvila industrija tekstila, proizvodnja kartonske ambalaže, kontaktnih sočiva, dehidratacija voća, mala privreda, trgovina i turizam.
- Snimatelj Dragan Kulišić, asistent snimatelja Branko Bošković, rasvetljivač Danilo Mitić, muzički saradnik Dorijan Šetina, organizacija Milija Ivanović, montažer Nadežda Ivović, autor Milan Kovačević
- Premijerno emitovano 05.12.1976; Redakcija dokumentarno feljtonskog programa; reprizirano 07.01.2020. u "Trezoru

Mačkov Kamen i druge priče, Enciklopedija za radoznale, odlomak - Okolina Krupnja je poznata po žestokim bitkama koje su vođene na početku Prvog svetskog rata. Jedna od najpoznatijih je Oficirska bitka ili borba za Mačkov kamen. Palim vojnicima podignuto je više spomenika. Spomen -kosturnica na Mačkovom kamenu završena je 1931. godine , a Spomen-crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Krupnju podignuta 1932. Na oba lokaliteta nalaze se mošti boraca, a u kripti crkve izložene su fotografije sa bojnog polja i venci. U kripti je i spomenik majoru Svetislavu Markoviću koji je poveo vojnike u samoubilački juriš na austrijsku vojsku.

- Učesnik Dragan Grujić, publicista
- Snimatelji Periša Đinđić, Darko Dokmanović, Vojislav Popović; snimatelji zvuka Ljuba Jovanović, Slaviša Petrović, montaža Vladica Igov, Miroslav Nikolc, Aleksandar Andrijevski

- Proizvedeno 2006; Redakacija školskog programa: reprizirano 07.01.2020. u "Trezoru