Čitaj mi!

Pravo na sutra: Porodična imanja

Život na selu ima svoje prednosti. Kako stvoriti domaćinstvo i početi sa proizvodnjom domaće hrane i osloniti se na svoj rad, dilema je na početku.

U Crepulji iznad Zubinog Potoka domaćinstva sa velikim i uređenim imanjima pokazuju da njegovi stanovnici vredno rade.

Bračni par Đurić ima četvoro dece. Mališani imaju svoje zadatke a roditelji ih tako uče da budu odgovorni i da znaju šta su obaveze. Na imanju od deset hektara uvek ima posla. Na uzvišenju gde žive može se naći raznovrsno lekovito bilje i pečurke koje sakupljaju za prodaju.

Od Zubinog Potoka selo Crepulja je udaljeno desetak kilometara. U nekoliko prostranih plastenika, zasade gaji Svetozar Baščarević.

Rad u plasteniku daje sigurnu zaradu, ali je potrebno, kaže, predznanje do kojeg je lako doći. Kako bi sebi i drugima olakšao posao izumeo je jednostavan sistem koji je primenio u svom plasteniku. Uspomene na lepe godine života koje je proveo u Bosni i Hercegovini, kaže, ne želi da zaboravi, pa je u prostoru gde najviše vremena provodi, u plastenicima, postavio fotografije Emira Kusturice, Josipa Broza i drugih.

U planinskom ambijentu nalazi se selo Gornje Varage, koje je od Zubinog Potoka udaljeno sedamnaest kilometara.

U takvim sredinama najvažnija je dobra putna infrastruktura. Malobrojnim meštanima predstavlja veliki problem deo puta koji nije asfaltiran.

I pored toga u selu ima života. Porodično imanje Antonijevića prostire se na 36 hektara zemlje. Imaju idealne uslove za stočarstvo.

Sa svojom decom Nebojša i Miljana najviše vremena provode na imanju, a tamo je najlepše mališanima.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović
Snimatelj: Vladimir Jovanović
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Rasveta: Dalibor Milutinović
Montaža: Vesna Grba