Čitaj mi!

Otrovi

Otrovi nemaju definiciju, jer recimo ista supstanca u jednoj dozi može biti lek, a u drugoj otrov. To je naša ovonedeljna tema, gledajte Studio znanja.

Šta sve može biti otrov i protivotrov, u kojim dozama, kako čovek, biljke i životinje reaguju na njih, ali i da li čovekove misli i reči mogu da budu otrovne, neka su od pitanja o kojima ćemo govoriti u ovonedeljnom Studiju znanja. Kako otrovi deluju na zdravlje čoveka, reći će nam toksikolog docent dr Nataša Perković Vukčević internista klinički toskikolog na Klinici za toksikologiju Vojnomedicinske akademiije. A o uticaju otrova na prirodu i gene biljaka i životinja više će nam reći biolog dr Aleksandra Patenković iz Instituta za biološka istraživanja "Dr Siniša Stanković". I kada konačno otkrijemo šta sve mogu biti otrovi i kako da ih zaobiđemo, naš sledeći gost će nam reći kojim sve bitnim istorijskim ličnostima i događajima su presudili upravo otrovi - istoričar docent dr Danko Leovac sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Već smo rekli da je otrov pitanje količine. Hemičari su pravi čarobnjaci za otrove i protivotrove i svima su nam zanimljivi njihovi eksperimenti. Zato ćemo ugostiti pravog znalca, dekana Hemijskog fakulteta u Beogradu, profesora dr Ivana Gržetića.

Otrovi mogu biti razni, vodonik-sulfid, hlor, fosgen, benzen, fenoli, arsen, nitriti, alkaloidi... ali i misli i reči! Bavićemo se i psihologijom otrovnih misli i reči koje nam truju život i pokušati da saznamo kako da im se odupremo. Zato u studiju imamo odličnog psihijatra i psihoterapeuta, Aleksandru Buberu.

Niste valjda mislili da u studiju nećemo imati i eksperimente? Dogovorili smo se sa našim gostima da nam nešto predstave, jer smo morali da se prilagodimo pravilu etičnosti kada je reč o eksperimentima sa otrovima, ali uspeli smo da se dogovorimo. Dekan Hemijskog fakulteta će nam pokazati neke preparate i sve lepo objasniti, a za malo eksperimenata su zaduženi i naši gosti iz publike - đaci Medicinske škole u Beogradu.

Što se predstavljanja naših muzičkih gostiju tiče, nagovestićemo vam ih kroz četiri reči - vokal, klavir, dobar zvuk. Naši gosti su Ivana Vladović i Nenad Paunović.

Autor i urednik serijala Studio znanja: Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ana Reljić
Reditelj: Darko Kamarit