Čitaj mi!

Srbija na vezi: Miloš Šobajić, 1. deo - IN MEMORIAM

U portretnoj emisiji "Srbija na vezi", Miloš Šobajić, slikar, govori o Parizu, Beogradu, Istanbulu, Srbima, Jugoslovenima, Kinezima, Evropi, svetu... O umetnosti...

Duhovit, beskrajno širok u razmišljanjima, konkretan u razgovoru, razbarušen, jedinstven.

Tamara Drezgić i Miloš Šobajić
Tamara Drezgić i Miloš Šobajić

U svom ambijentu, u ateljeu, Miloš nam je pričao o tome zašto je Pariz najlepši grad na svetu, da li njegova "svetlost" može nekog da izgori, kako Francuzi čuvaju tradiciju, o srpskoj zajednici u Parizu... Može li se živeti u Francuskoj, a ne govoriti francuski jezik? Ko u Parizu živi bezbrižno?

Može li čovek da bude srećan? Može li umetnik da bude zadovoljan svojim delom? Šta je pisala francuska štampa kada je izlagao na Bijenalu, u Jugoslovenskom paviljonu u Veneciji 1995.

Posebno je zanimljiv način na koji Miloš doživljava Srbe i srpski mentalitet...

Svoja dela Šobajić je predstavio na preko osamdeset samostalnih izložbi širom planete i učestvovao je na oko pet stotina grupnih izložbi. Njegova dela se nalaze u Narodnom muzeju i Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, kao i u više desetina muzeja u zemlji, regionu i svetu. Ruska duma ga je nagradila 2018. ordenom počasnog gosta, a 2019. dodeljena mu je Zlatna medalja Republike Srbije za izuzetne zasluge u oblasti kulturnih delatnosti, posebno slikarstva.

Urednik emisije Tamara Drezgić