Čitaj mi!

Nasilje

Nasilje je svuda oko nas, u nama samima, ali i skriveno u mnogim segmentima života i društva. U "Studiju znanja" ove nedelje bavićemo se uzrocima, oblicima i vrstama nasilja, kao i modelima za njegovo prevazilaženje. Želimo da taj jedan sat naše emisije bude sat nenasilja. I da se svako od nas uvek trudi da bude tako.

Temom nasilja bavimo se na krilima izreke Noama Čomskog da nikada nije potreban argument protiv upotrebe nasilja - već da je uvek potreban argument za njegovu upotrebu, a interesantan spoj gostiju i mnogo toga što imaju da nam kažu obećavaju dobru zabavu. Naši gosti su profesor dr Žika Bujuklić sa Pravnog fakulteta u Beogradu, profesor dr Ratko Božović, sociolog kulture i docent psihologije dr Gordana Nikić, psihoterapeut.

Šta je sve nasilje, gde je skriveno i kako da mu se odupremo - to su pitanja na koja ćemo odgovore da potražimo kod psihijatra i psihoterapeuta, profesorke dr Nevene Čalovski Hercog. A o nasilju ne treba i ne sme da se ćuti, ali je šteta mnogo veća ako se o njemu govori senzacionalistički. Čime mediji mogu da doprinesu u "borbi" protiv nasilja, reći će nam neko ko zna kako mediji funkcionišu i kako mediji tretiraju tu temu - profesor dr Stanko Crnobrnja.

U svetu medija muzika ima mnogo uticaja, čini se da je upravo to dobro mesto da se pobegne od nasilja. Međutim, da li je to oaza ili i tu ima mesta agresiji i nasilju, reći će nam rok kritičar Aleksandar Žikić.

A naša publika dolazi direktno iz ringa. Oni žive boks kao plemenitu veštinu. To su mladi bokseri iz bokserskog kluba "Partizan".

Boks, muzika, mediji i nasilje - obećavamo dinamičan razgovor. Između ostalog, otkrićemo šta nam društvo kaže o nasilju i šta nam nasilje kaže o društvu, gde sve ono može biti skriveno, ali i koji sve njegovi oblici postoje. Podsetićemo se Gandijevih reči da je najveća snaga kojom čovečanstvo raspolaže nenasilje i u tom maniru poslati poruku mira.

Gledajte "Studio znanja"!

Urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Urednik i voditelj emisije: Vinka Marinović Kovačević
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Darko Kamarit