Čitaj mi!

Trezor

Povodom nedavne smrti ton-majstora Milosava Mitrovića Loske

Milosav Mitrović, ton majstor Radio Beograda, doajen dizajna radiodramskog zvuka (Beograd, 10.03.1927 - Beograd, 30.01.2021)

Loska - glavne ličnosti današnjeg "Trezora" Milosava Mitrovića Loske sećamo se sa dubokim poštovanjem je, jedan od četvorice prvih ton majstora u Radio Beogradu. Radio aparatom bio je opčinjen od detinjstva, te se po završetku vojnog roka uputio, kako kaže, u tu "čarobnu kuću" i od nekoliko predloga načelnika tehničkog sektora Stevana Milosavljevića, izabrao je da se bavi zvukom. Taj posao bio je u povoju i pružao je obilje mogućnosti za istraživanje što je Losku posebno zaintrigiralo. Rađala se jedna nova profesija - snimatelj zvuka. O pionirskim počecima radiofonije u Srbiji, entuzijazmu zaposlenih u Radio Beogradu, osvajanju zvuka i snimateljskim mogućnostima Milosav Mitrović je pisao u svojoj knjizi Otkrivanje zvuka, a neke od tih tajni otkriva i u ovoj emisiji.

- Učesnici: ton-majstor Milosav Mitrović, sagovornik Sandra Milošević
- Scenarista i voditelj Sandra Milošević, snimatelj Andrej Oštrbenk, asistent Milan Resavac, snimatelj zvuka Nikola Mladenović, mikroman Petar Petrović, rasvetljivač Mile Ilić, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, montažer Nikola Stankić, montažer-realizator Branislava Petrović, urednik Bojana Andrić
- Snimano 23.10.2013, premijerno emitovano u "Trezoru" 16.06.2014; Redakcija za istoriografiju, urednik Dobrivoje Ilić