Čitaj mi!

Tajne službe Srbije

Kako i kada je nastala jugoslovenska neprijateljska emigracija i koje su njene najvažnije terorističke aktivnosti, tema je devetnaeste epizode dokumentarno-igrane serije "Tajne službe Srbije". Posebno su naglašeni teroristički akti u Beogradu 1968. godine, kao i ubistvo ambasadora Rolovića u Stokholmu 1971.

Kroz prikaz akcije "Raduša", koja se odnosi na otkrivanje i uništavanje ubačene ustaške terorističke grupe u Jugoslaviju 1972. godine, biće prikazani propusti i slabost jugoslovenskog bezbednosno - obaveštajnog sistema u suprotstavljanju terorističkoj delatnosti.

Posebnu pažnju privlači "slučaj Stjepana Đurekovića", visokoplaćenog agenta BND-a, koga je vojna služba pratila bez znanja hrvatske službe. Njega je savezna služba državne bezbednosti planirala da otme u Nemačkoj. Đureković je ubijen i ostale su dileme ko je naredio, organizovao i izvršio njegovo ubistvo. U okviru ovog slučaja prikazani su odnosi jugoslovenskih i nemačkih službi i hrvatske neprijateljske emigracije, kao i odnosi unutar jugoslovenskih službi.

U okviru ove epizode biće prikazana razlika u delovanju ustaške i četničke emigracije, prvenstveno u odnosu na terorističku delatnost. Gledaoci će da saznaju i kakvu su ulogu imale američka i britanska obaveštajna služba na formiranje srpske neprijateljske emigracije, konkretno na formiranje i aktivnosti Srpskog oslobodilačkog pokreta Otadžbina - SOPO.

U igranom delu biće prikazana sudbina jednog od organizatora SOPO, Andrije Lončarića, koji je kao američki obaveštajac tajno ubacivan u Jugoslaviju, uhapšen i osuđen na smrt. Igrom slučaja kazna mu je preinačena. U ovoj epizodi igraju glumci Radomir Nikolić i Bojan Krivokapić.

Producentkinja serije "Tajne službe Srbije" je Danka Milošević. Autor scenarija je general Svetko Kovač, a narator glumac Tihomir Stanić.