Čitaj mi!

Tajne službe Srbije

U četrnaestoj epizodi serijala "Tajne službe Srbije", gledaoci će se upoznati sa radom službi bezbednosti u periodu Informbiroa, kao jednom od najtežih perioda socijalističke Jugoslavije. Kroz svedočenja istoričara, neposrednih učesnika događaja i korišćenja drugih relevantnih izvora, gledaoci će se upoznati kako je nastala jedna nova struktura takozvanog unutrašnjeg neprijatelja, koja je nazvana informbirovci.

Jugoslovenske službe bezbednosti postigle su veliki uspeh u suprotstavljanju obaveštajnoj, subverzivnoj i diverzantskoj delatnosti sovjetske i obaveštajnih službi članica Varšavskog ugovora. Otkriven je veliki broj agenata i ilegalnih grupa, koje su delovale sa pozicija Informbiroa. Biće prikazano kako su sovjetske službe vrbovale i ucenjivale naše građane koji su po raznim osnovama boravili u Sovjetskom Savezu i kako su se UDBA i KOS tome suprotstavljali.

Međutim, na radu službi bezbednosti iz tog perioda ostale su i dve velike mrlje: Goli otok i neosnovano sumnjičenje, hapšenje i progon ljudi.

Ko je izmislio Goli otok i posebno ko je osmislio neljudske, nehumane i bezdušne metode mučenja u ovom zloglasnom zatvoru, neka su od pitanja kojima se bavi ova epizoda. Gledaoci će moći da čuju koliko je ljudi prošlo kroz Goli otok i postoji li pouzdana evidencija o tome.

Posebno je interesantno potresno svedočenje najmlađeg "golootočanina", koga je najbolji drug prijavio iz čiste zavisti i ljubomore i podmukle želje da mu preotme devojku. Osuđen je na osnovu lažnih dokaza i poslat na Goli otok u danu kada je trebalo da krene u Pomorsku akademiju u Splitu.

Na osnovu ove lične sudbine urađeni su igrani delovi ove epizode, u kojoj ulogu nevino optuženog mladića igra Julijan Lučanin, a ulogu njegove devojke, koja ga je nesvesno optužila, igra Marija Gudžić.

Producentkinja serije "Tajne službe Srbije" je Danka Milošević. Autor scenarija je general Svetko Kovač, a narator glumac Tihomir Stanić.