Čitaj mi!

Studio znanja

Da li i vi često imate potrebu da "isterujete pravdu"? Znate li šta je urođeni osećaj za pravičnost, jer sigurno ste nekada bili u dilemi šta je fer, a šta ne? A često se kaže i da je retorika večni i prirodni pratilac prava. Zato u ovenedeljnom "Studiju znanja", između ostalog, govorimo o retorici i pravdi.

Govorništvo, elokvencija i besedništvo - protkani su kroz sve pore života svakog od nas. Kako da vežbamo da što bolje govorimo, saznaćemo od pravih ljubitelja lepe izgovorene reči. Naši gosti su profesor Vojislav Stanimirović, sa Pravnog fakulteta u Beogradu, jedan od organizatora takmičenja u besedništvu, zatim profesor Dobrivoje Stanojević, čuvar veština retorike i stilistike na Fakultetu političkih nauka. A u gostima nam je i neko ko nas je toliko puta oduševio i u pozorištu i na televiziji i na filmu izgovarajući sjajne tekstove i poeziju - naš čuveni glumac Branislav Lečić, profesor glume na Akademiji lepih umetnosti i multimedija. U "Studiju znanja" uvežbavaćemo i kako da što bolje govorimo, u čemu će nam pomoći sjajni studenti Pravnog fakulteta sa svojim besedama.

Besedeništvo uključuje i aspekt neverbalne komunikacije. Zato ćemo sa Časlavom Mančićem, međunarodnim master trenerom, između ostalog, razgovarati i o razlikama u ispoljavanju neverbalnih signala onih koji govore i onih koji slušaju.

A o tome da li pravda i retorika idu pod ruku, zašto čovek ima urođenu potrebu za pravdom i kako je ona kroz istoriju stvarala pravosudne sisteme, razgovaraćemo sa doktorom Žikom Bujuklićem, profesorom Rimskog prava i Nacionalne istorije na Pravnom fakultetu u Beogradu.

Našim gostima će pitanja postavljati i publika, članovi istaknutog Akademskog kulturno-umetničkog društva "Branko Krsmanović".

Osim što u "Studiju znanja" ove nedelje tragamo za Kalimerom u svakom od nas, govorićemo i o drugim zanimljivim temama - kako kroz aktivnosti u slobodno vreme možemo da vežbamo memoriju i koncentraciju, kako se komunicira putem novih tehnologija, kao i o tome kako je jedan mladić komunikaciju preneo na viši nivo osmislivši odelo pomoću kojeg komunicira u virtuelnoj realnosti.

Autor i urednik serijala "Studio znanja": Zoran Živković
Voditelj i urednik emisije: Vinka Marinović
Kovoditelj: Ivana Milenković
Reditelj: Nenad Krkelić