Čitaj mi!

Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

Porodica pamti

U vreme Božićnih praznika porodica još više dobija na značaju i zato je važno sačuvati je i razumeti tradiciju.

Porodična kuća Jevrema Grujića koja se nalazi u samom srcu starog Beograda pamti 7 generacija. Tu kuću danas čuva porodica, Lazar, Alek i Branka koji u ovoj kući i dan danas žive.

Lazar Šećerović, je prevodilac, Aleksandar Conić reditelj, a Branka Conić psiholog. Oni zajedno rade na promociji i vidljivosti našeg nacionalnog blaga. Ovaj privatni muzej porodica izdržava ličnim sredstvima i donacijama za posebne projekte. Kuća je sagrađena 1896. u samom centru Beograda članica je Udruženja evropskih istorijskih kuća.

Sedam generacija ove porodice čuvalo je više od 500 umetničkih dela koja su skrivana tokom proteklih vremena i Drugog svetskog rata. Porodica je sačuvala blago porodice koje je i kulturna baština naše zemlje.

U ovoj kući su živeli Ministar Knjaza Miloša Obrenovića, Jevrem Grujić, državnik i dipolomata, dr Slavko Grujić, političar i diplomata čijom zaslugom je izgrađena Univerzitetska Biblioteka u Beogradu, i mnogi značajni ljudi nekoliko epoha.

U ovoj kući nalazila se i partizanska bolnica, tu je i otvorena prva diskoteka, tu se nalazi i puška Hajduk Veljka kao i remek dela Paje Jovanovića kao i najstarija venčanica u Srbiji, Jelene Grujić, iz 1853.