Čitaj mi!

Dokumentarni film

Povratak kući - Marina i njena deca

Nakon skoro četrdeset godina odsustva Marina Abramović se vraća u mesto gde je rođena i odrasla, mesto koje je napustila ili kao da je iz njega još tada pobegla. Neobične okolnosti Marininog povratka Beogradu, nakon četiri decenije, putujuća retrospektivna izložba "Čistač" sa krajnjim odredištem u prestonici, bile su povod i inspiracija za nastanak filma "Povratak kući - Marina Abramović i njena deca" reditelja i scenariste Borisa Miljkovića.

Život i rad Marine Abramović često su bile istaknute teme u gotovo svim medijima tokom protekle decenije, a tokom svog povratka kući Marina sa sobom, osim čitavog svog rada, donosi i kamion ukrcan osećanjima, sećanjima i povremenom gorčinom.

Prateći poslednje odredište retrospektivne izložbe "Čistač" reditelj i scenarista Boris Miljković ujedno prikazuje različite faze, životne i umetničke izazove Marine Abramović, kao i njenu orijentaciju ka saradnji sa generacijama mladih umetnica i umetnika kroz koncept re-perfomansa.

"Povratak kući - Marini Abramović i njena deca" intimna je priča o životu jedne od najznačajnijih ličnosti savremene umetnosti. Film opisuje dileme koje su okupirale umetnicu tokom mladosti koju je provela u Beogradu, govori o ljubavnim izborima i posebnoj vrsti umetničke usamljenosti koja se gotovo uvek vezuje za pojam izvrsnosti.

Film je prvi put prikazan u okviru ovogodišnjeg, 26. Sarajevskog filmskog festivala, potom je uvršten i u programe ostalih istaknutih međunarodnih filmskih festivala od Jihlava u Češkoj, Mostra de Valensia u Španiji, Sao Paulo Mostre u Brazilu do Filmskog festivala u Varšavi, u Poljskoj.

Film je realizovala firma Akcija produkcija (producentkinja Jovana Karaulić) u saradnji sa LLC Abramovic. Direktor fotografije je Andreja Leko, montažer Nikola Purić, a kompozitor i dizajner zvuka Petar Antonović. Projekat su podržali Filmski centar Srbije, Radio-televizija Srbije, uz sponzorsko učešeće Raiffeisen banke i Merkator Idea.