Čitaj mi!

Pristupačan program: Pravo na sutra: Cernica simbol stradanja (SZJ)

Cernica je mešovito selo, u blizini Gnjilana, u čijem jednom delu, zapravo u nekoliko ulica, žive Srbi. U nameri da ih i odatle proteraju, ekstremisti su u više navrata činili zločine nad njima.

Najsurovija su svakako dva napada. Prvi je izveden na seosku prodavnicu 28. maja 2000. godine, kada je poginulo troje Srba, među kojima i četvorogodišnji Miloš Petrović. Miloša je u rukama držao stric Vojin Vasić i zajedno su poginuli od rafala iz automatskog oružja. Na svega 200m odatle nalazila se jedinica KFOR-a. Slaba zaštita za goloruke ljude.

Drugi napad dogodio se 1. septembra 2003. godine, kada su dve bombe bačene na ovdašnje srpske kuće. Tada je ranjeno četvoro Srba, a od nanetih povreda u američkom kampu Bondstil, kako se tvrdi, zbog neadekvatne pomoći, preminuo je učitelj Milomir Savić. Imao je 35 godina.

Stradanja su se naslutila još u leto 1999. kada je ubijen Božidar Stojanović. Ubijen je dok je na livadi, nedaleko od sela, čuvao stado ovaca. Mučki su ga likvidirali s leđa. Njega, koji je bio skoro sto posto invalid.

Blagica Vasić je nastradala u svojoj kući, koja je minirana. Povređene su tada još četiri osobe, među njima i njen jedanaestogodišnji sin, koji je danas otac dvoje dece i živi daleko odavde, u Švajcarskoj. Kao i mnogi Srbi iz ovog sela. Otišli su tražeći bezbedniji život.

Za one koji su ostali, uznemiravanje, provokacije, paljenje imovine i krađe, bili su svakodnevica.

Danas je u selu svega stotinak Srba. Albanaca je nekoliko puta više, ali i oni masovno odlaze.

Za preostale Srbe, Osnovna škola "Branko Radičević" je centar okupljanja. I više od toga. Jedini izvor stalnih prihoda, za većinu domaćinstava. Jer druge mogućnosti za zaposlenje ovde gotovo da nema.

A, škola je posebna priča. Već nekoliko decenija se nalazi se u iznajmljenim prostorijama jednog domaćinstva. Neuslovno, trošno... Nedavno, dolaskom novog direktora u školu, sredstvima prikupljenim humanitarnim akcijama - prostorije su okrečene, uslovi upristojeni... Naravno, život i ovde pobeđuje.

Uprkos svemu, Srbi su, čuvajući se međusobno, uspeli da opstanu i da prežive najstrašnije trenutke. Čuvaju kućni prag, grobove, uspomene... Utisak je ipak - da imaju malo nade. I mnogo želje. Od njih najmanje zavisi šta će da prevagne.

Autorka i urednica emisije: Tatjana Manojlović
Reditelj: Bojan Vorkapić
Snimatelj: Aleksandar Agbaba
Montažerka: Vesna Grba
Obrada: redakcija Aktuelnosti