Čitaj mi!

Virtuozi V4+ Sviramo zajedničkim jezikom

Došao je dan konačne odluke - ko će pobediti u superfinalu takmičenja "Virtuozi" V4+?

Svi takmičari imaju priliku da nastupe pred svetskom muzičkom zvezdom - čuvenim tenorom i dirigentom - Plasidom Domingom.

U ovoj epizodi saznaćemo ko su pobednici - iz svake zemlje biće po jedan pobednik - ukupno njih pet - iz Češke, Slovačke, Poljske, Mađarske i Srbije.

Već nekoliko sedmica unazad publika u Srbiji ima priliku da uživa u nastupima mladih muzičkih talenata, prvo njih trideset iz Srbije koji su ušli u uži izbor za audiciju za takmičenje "Virtuozi", a zatim odabranih dvadeset iz pet zemalja: Poljske, Češke, Slovače, Mađarske i Srbije.

Svi oni su fantastični mladi ljudi koji osvajaju žiri i televizijsku publiku svojim šarmom i nastupima, koji se zasnivaju na talentu i velikom radu.

Televizijski šou program "Virtuozi" na pravi način promoviše i populariše klasičnu muziku i motiviše mlade generacije da se posvete ovoj umetnosti.

Posle audicija u studiju 8 Radio-televizije Srbije u Košutnjaku, za odlazak na takmičenje u Budimpeštu izabrani su: Kristina Vasić osmogodišnja saksofonistkinja, Lana Zorjan jedanaestogodišnja violinistkinja, Petra Spasojević petnaestogodišnja pijanistkinja i Vuk Vukajlović petnaestogodišnji gitarista.

Po oceni žirija, posle nastupa u dva polufinala, u finale su ušli Kristina Vasić i Vuk Vukajlović.

U trećoj epizodi, pod nazivom Mater klas, žiri nije ocenjivao deset odabranih finalista - po dva iz svake zemlje, već će ih slušao i davao savete. To je bila revijalna emisija sa puno zabave u kojoj je u jednom delu, kao gost nastupio i prošlogodišnji član žirija, svetski poznati pijanista Lang Lang.

U superfinalu od deset finalista iz pet zemalja učesnica, biće izabran po jedan pobednik iz svake zemlje.

Članovi žirija su: Erika Mikloša - operska pevačica iz Mađarske, Gabrijela Bohačova - osnivač Agencije za talente "Art Mjuz" iz Češke, Peter Valentovič - slovački pijanista i dirigent, Alicja Vengoževska - poljska operska pevačica i direktor Varšavske kamerne opere, a predstavnici Srbije su Nemanja Radulović - naš proslavljeni violinista u prva dva polufinala i Silvana Grujić - pijanistkinja i muzikolog, odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS, u epizodi Master klas i u superfinalu. Super žiri u superfinalu biće velika svetska zvezda, operski pevač i dirigent - Plasido Domingo.

Voditelji svih večeri su Ida Novakovska - poznata poljska TV voditeljka i Tomas Gotšalk - svetski poznata zvezda nemačke televizije.

Emitovanje:
Superfinale: Petak 18.12. RTS 2 22.05,
repriza nedelja 20.12. RTS 2 i RTS Klasika 20.00