Čitaj mi!

Marko Crnobrnja - Drvena pedagogija

Gotovo istovremeno sa početkom umetničkog formiranja, na vajarskom odseku beogradskog Fakulteta likovnih umetnosti, Marko Crnobrnja je postao i otac. Sazrevajući paralelno kao umetnik i kao otac, vrlo brzo je formirao sasvim autentičnu likovnu poetiku i rukopis. "Skulptura je tada dobila jednog zabrinutog vajara, a njegova deca jednog brižnog roditelja" - govorio je Crnobrnja.

Posmatrajući svakodnevicu iz perspektive dece, Marko Crnobrnja već gotovo dve decenije izrađuje skulpture i reljefe od drveta u kombinaciji sa terakotom, tekstilom, metalom, poliesterom i drugim materijalima. Ove autobiografske, autentične i prepoznatljive kompozicije često su označene kao "drvena pedagogija" ili "edukativna skulptura".

"Sve smo pogrešno razumeli..." - naslov je najnovijeg ciklusa skulptura Marka Crnobrnje, koji obuhvata 12 kompozicija, čiji predlošci potiču iz fundusa istorije umetnosti: Botičelijevo "Rođenje Venere", Mikelanđelov "Mojsije", Rubensov "Kain i Avelj", "Seobe Srba" Paje Jovanovića, Pikasov "Bik", Šumanovićev "Iločki drum zimi". "Soba s pogledom na okean" Marine Abramović, itd.

Naoko lako i infantilno, a zapravo veoma mudro i promišljeno, on ovde naslojava različita značenja i sadržaje. Bavi se odnosom roditelja i dece, stvoritelja i stvorenog, opštim i ličnim, jazom između generacija, bavi se istorijom umetnosti i komunikativnošću umetničkih dela, bavi se prošlošću, ali pre svega vremenom u kojem živimo.

Ciklus "Sve smo pogrešno razumeli" tokom novembra bio je izložen u Galeriji Kulturnog centra Beograda. U večerašnjem izdanju Art zone biće predstavljen upravo ovaj, najnoviji cikus Crnobrnjinih skulptura.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Snimatelj: Milan Stanić
Montažer: Dušan Založnik
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]