Čitaj mi!

Jan Fabr: Praznik malih prijatelja

Jedan od najistaknutijih i najsvestranijih stvaralaca današnjice, pozorišni reditelj, scenarista, koreograf, scenograf, vizuelnini umetnik, Belgijanac Jan Fabr, početkom 2020. godine utisnuo je ubedljiv trag na našoj kulturnoj sceni.

No, ubrzo, pod naletom pandemije virusa Kovid, njegovi projekti, nastali kao plod dugogodišnje saradnje sa Kulturnim centrom Beograda, izmešteni su u karantin i u virtuelni prostor. U Narodnom muzeju u Beogradu 21. februara otvorena je njegova izložba "Praznik malih prijatelja". Sledećeg dana, na sceni Raša Plaović Narodnog pozorišta premijerno je izvedena monodrama "Noćni pisac", zasnovana na Fabrovim dnevnicima. Tih dana predstavljen je i njihov treći tom na našem jeziku - "Noćni dnevnik od 1992. do 1998".

Izložba u Narodnom muzeju, koja je trebalo da traja do 5. aprila, zatvorena je već 16. marta, te je samo mali broj posetilaca imao priliku da je vidi. Izložba "Praznik malih prijatelja", čiji je kustos Joana De Vos, obuhvatala je Fabrove rane radove, nastale sedamdesetih godina proteklog veka, kada je, fokusiran na svet insekata, promišljao univerzum i njegove kontradikcije, fomulišući svoje osnovne stvaralačke postulate, koji su postali ključni i za njegov pozorišni i literarni rad.

U ovdašnjoj kulturnoj sferi Jan Fabr je ostavio višestruke tragove. Beogradskoj publici, prvi put, predstavio se na Bitefu 1984. godine, predstavom "Moć pozorišnih ludosti". Tada je osvojio Gran pri Festivala. Godine 2011. na Bitefu je izvedena njegova predstava "Prometej - Pejsaž 1". Iste godine Fabr je kao učesnik Oktobarskog salona izložio dva rada, od kojih jedan poklanja ovoj manifestaciji, čime je utemeljena zbirka Oktobarskog salona. Scenski spektakl, koji se smatra jednim od najznačajnijih događaja savremenog teatra, dvadesetčetvoročasovna izvedba "Planina Olimp - u slavu kulta tragedije", otvorila je i obeležila 51. Bitef, 2017. godine, uz direktan prenos na Trećem programu RTS.

Emisija Art zona gledaocima pruža mogućnost temeljnog upoznavanja sa izložbom "Praznik malih prijatelja". Sa Janom Fabrom razgovara urednica emisije Danijela Purešević, a o stvaralaštvu, ličnosti i saradnji sa Fabrom, govori kustoskinja Joana De Vos i glumac Slobodan Beštić.

Urednik i srenarista: Danijela Purešević
Režija: Marko Šotra

Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]