Čitaj mi!

Trezor

Sećanje na našeg ali i svetskog naučnika arheologa Dragoslava Srejovića

Svetski dan nauke za mir i razvoj

Čini dobro, dobra radi - sećanje na arheologa Dragoslava Srejovića iznosi akademik prof. Nikša Stipčević kojeg je Maja Skovran posetila sa ekipom "Trezora" u njegovom kabinetu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti, 4. decembra 2004. godine.

- Učesnici: akademik prof. Nikša Stipčević, Maja Skovran

- Scenario Maja Skovran, reditelj Marko Kamenica

- Snimano 04.12.2012, premijerno emitovano 15.03.2005, reprizirano u "Trezoru" 24.11.2006, na RTS Digital 10.08.2010; Redakcija za istoriografiju

Lavirinti civilizacije, Umetničko veče - Emisija u kojoj Dragoslav Srejović, kako je sam rekao, predaje svoj duhovni testament. Objašnjavajući svoj ljudski i naučnički kredo, Srejović daje jedno sasvim specifično viđenje arheologije, kao slojevite i kompleksne nauke. Sva svoja istraživanja, svesno ili podsvesno, podređivao je estetskim načelima, koja je smatrao primarnim i u stvaranju kulturnog nasleđa. Ovo je jedno od poslednjih Srejovićevih pojavljivanja na televiziji. U emisiji su korišćeni materijali iz emisije Gamzigrad - sedam pitanja o jednom kasnoantičkom lokalitetu i Istorija jednog otkrića "Carska palata" u Gamzigradu.

- Učesnici: akademik Dragoslav Srejović, sagovornik Maja Skovran; tekst čita Mihailo Mijušković

- Scenarista i urednik Maja Skovran, zvuk Dušan Vujić, Vojislav Luković, scenograf Sava Aćin, montaža Tihomir Dukić, Zoran Popović, snimatelj Miloš Mitrović, reditelj Predrag Sinđelić

- Proizvedeno 1996, Redakcija za kulturu, urednik Vladimir Arsić; reprizirano u "Trezoru" 15.03.2005, 24.11.2006, 10.08.2010 (RTS Digital)