Čitaj mi!

Virtuozi V4 + Sviramo zajedničkim jezikom - Audicije u Beogradu

Televizijski šou program "Virtuozi" postoji u Mađarskoj poslednjih šest godina i okuplja, promoviše i motiviše mlade talente klasične muzike. Srbija i Radio televizija Srbije dobili su poziv da se priključe ovom takmičenju koje je prošireno na internacionalni nivo pod nazivom Virtuozi V4 + i okupilo je zemlje Višegradske grupe - Poljsku, Češku, Slovačku, Mađarsku i Srbiju koja ima status specijalnog gosta. Slogan "Virtuoza V4 + je - Sviramo zajedničkim jezikom"

Radio televizija Srbije, u saradnji sa Odeljenjem za kulturu Ambasade Mađarske "Collegium Hungaricum" Beograd, organizovala je izbor srpskih predstavnika za takmičenje u Budimpešti - raspisan je javni poziv na koji se prijavilo preko 60 mladih talenata iz cele Srbije.

Po propozicijama pravo učešća imaju instrumentalisti uzrasta do 18 i pevači do 20 godina.
Selekciona komisija, sastavljena od muzičkih stručnjaka izabrala je 30 najboljih za audiciju koja je održana 6. i 7. avgusta u studiju 8 u Košutnjaku, na kojoj je birano četvoro koji su predstavljali Srbiju na takmičenju u Budimpešti.

Članovi žirija na audicijama u RTS studiju su bili: Vladimir Milošević - pijanista, FMU Beograd; Jelena Simonović Kovačević - pijanistkinja, Akademija umetnosti Novi Sad; Ana Bogdanović Radić - flautistkinja, Simfonijski orkestar RTS; Dragan Suzuki Đorđević - vilončelista, FMU Beograd i Škola za muzičke talente Ćuprija; Boško Radojković - gitarista, Gitarart festival; Silvana Grujić - muzikolog, Odgovorni urednik Muzičke redakcije RTS.

U tri emisije biće predstavljeni mladi talenti Srbije, od kojih je svako poseban i s pravom može da ponese titulu virtuoza.

Urednice: Silvana Grujić i Jovana Dukić

Montaža: Bojan Filipović

Reditelj: Ivan Milanović