Tvrđave na Dunavu

Dokumentarna serija "Tvrđave na Dunavu" sadrži sedam epizoda posvećenih Dunavu i tvrđavama koje vekovima opstaju na njegovim obalama.

Serija je svojevrsno putovanje brodom od Bezdana do Trajanovog mosta, nadomak Kladova, u kojoj nam o Dunavu, njegovim prirodnim i kulturnim vrednostima i drevnim tvrđavama pripoveda narator-kapetan iz of-a, glumac Miodrag Miki Krstović, a ulogu kapetana koji pravi makete brodova tumači, Bogdan Ljubinković, kapetan u penziji sa Srebrnog jezera.

U seriji učestvuje 50 sagovornika među kojima su stručnjaci: istoričari, arheolozi, arhitekte, istoričari umetnosti, ali i pisci, umetnici, hroničari, entuzijasti, turistički vodiči, ribari.

Epizoda su nazvane po tvrđavama koje smo posetili: Bač, Petrovaradinska tvrđava, Beogradska tvrđava, Smederevska tvrđava, Tvrđava Ram, Tvrđava Golubac i Tvrđava Fetislam. Serija je snimana u periodu od septembra do sredine novembra 2019. godine. Za potrebe serije ekipa je brodom "Argus" koji je u vlasništvu Ministarstva zaštite životne sredine Republike Srbije, plovila Dunavom, od Bezdana do Kladova, i prešla put dužine oko 550 km.

Serija "Tvrđave na Dunava" je snimana sa vode, kopna i iz vazduha. Takođe, u seriji je korišćen arhivski materijal RTS iz šezdesetih i sedamdesetih godina 20. veka, kao i fotografije i stare mape.

"Tvrđave na Dunavu" je veoma kvalitetno urađena, edukativna i značajna dokumentarna serija koja će zasigurno ostati u Arhivi RTS za mnoge buduće generacije.

Emitovanje serije počinje 22.09.2020. u 21.50 na Drugom programu RTS i emitovaće se svakog utorka po jedna epizoda.

Ideja da se serija "Tvrđave na Dunavu" realizuje potekla je od reditelja Nebojše Bradića.

Glavni i odgovorni urednik KUP-a: Vladimir Kecmanović
Odgovorni urednik Redakcije za kulturu i umetnost: Olivera Milošević
Izvršni producent serije: Svetlana Bandić
Glavni organizator: Srđan Boljević
Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Narator: Miodrag Miki Krstović
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović
Grafički dizajner: Vladimir Ivanović
Muzički urednik: Tijana Lukić
Majstor zvuka: Damjan Popadić
Dizajneri zvuka: Bojan Mangović, Nebojša Dragićević, Predrag Stamatović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Kolor korekcija: Draško Pejanović
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović

Najava za prvu epizodu: Tvrđave na Dunavu - Bač

Prva epizoda dokumentarne serije "Tvrđave na Dunavu" nosi naziv Bač. Naša plovidba brodom "Argus" počela je od Bezdana, mesta gde Dunav ulazi u Srbiju i završila se u Baču, pričom o kulturnim predelu koji čini: Tvrđava Bač, Franjevački samostan, manastir Bođani i turski hamam. Tokom naše plovidbe od Bezdana do Bača upoznali smo se sa najznačajnijim kulturno-istorijskim i prirodnim vrednostima Bačkog Podunavlja.

Narator, glumac, Miodrag Miki Krstović, u ulozi kapetana u penziji, dok pravi makete brodova, seća se svojih putovanja rekom i priča nam priče o Dunavu i sedam tvrđava na njegovim obalama. U prvoj epizodi on priča o Bezdanu i prvoj betonskoj brani u Evropi, Apatinu i dunavskim čardama, močvarama i ritovima, rezervatima prirode i retkim biljnim i životinjskim vrstama, ali i o starim utvrđenjima i životu ljudi na obalama Dunava.

Priča nam priču o prošlosti Bača i njegovoj tvrđavi i projektu "Vekovi Bača" koji povezuje tvrđavu, samostan, manastir i hamam u jednu celinu, u kulturni predeo Bača.

Njegovu priču o Baču upotpuniće šokačka pesma, gajde i tamburaši iz Deronja.

Autor i urednik serije: Svetlana Ilić
Scenaristi: Vule Žurić, Svetlana Ilić
Narator: Miodrag Miki Krstović
Stručni konsultant serije: dr Slavica Vujović
Dron operateri: Dobrivoje Kaitović, Miroslav Kondić
Direktor fotografije: Petar Vujanić
Montažer: Milan Radičević
Reditelj: Milan Jovanović