Tunis

Srpsko vojničko groblje u Menzel Burgibi u Tunisu, gde počiva 1.200 vojnika prošle godine - potpuno je rekonstruisano.

Posle decenija nebrige, Srbija je izdvojila sredstva pa bele sablje pobodene u zemlju izgledaju kao pravoslavni krstovi. Na svakoj je pločica sa imenom vojnika.

U godini kada se obeležava vek od završetka Velikog rata, srpsko vojnička groblje u Menzel Burgibi i spomen-kosturnica u Bizerti, zahvaljujući Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja - dostojni su ratnika, koji u njima počivaju.

Za Tunis - turizam je bitan izvor prihoda. Izvoze fosfate, masline, maslinovo ulje, urme i plutu.

Tunišani veoma cene i vole svoj posao, tako da je razumljivo što su zaposleni u hotelima i na drugim mestim veoma ljubazni.

U zemlji sa nešto više od deset miliona stanovnika, ova privredna grana obezbeđuje oko 400.000 radnih mesta. Poslednjih godina u sektoru poljoprivede, ali i turizma primetni su znaci oporavka.

Tunis ima 30 hiljada znamenitosti a jedna od njih je i Koloseum u El Džemu. Tu je arena iz 3. veka. Građen je celu deceniju, od teških kamenih blokova dopremanih iz obližnjeg kamenoloma u gradu Mahdiji. Zidovi su bili visoki 36 metara.

Tunis ima više od 300 sunčanih dana godišnje a prosečna dnevna temperatura je oko 30 stepeni. Duž obale, duge hiljadu i 300 kilometara, smešteni su gradovi, velike putničke i ribarske luke, i najznačajniji turistički centri.

Nacionalni cvet je beli jasmin i simbol je ljubaznosti ovog naroda. Ekipa RTS-a, razgovarala je sa bračnim parom Mitić, Nadom i Slobodanom, koji zimske mesece provode tamo jer je jeftinije nego u Beogradu.

Snimatelj Milan Nešić, novinar Nebojša Kotlajić.

U svetu U svetu

Autor:
RTS

Emisija "U svetu" je spoljnopolitički magazin koji jednom nedeljno donosi pregled najvažnijih svetskih zbivanja. [ detaljnije ]