Trezor

Pionir Televizije Srbije Jarmila Ćelović u seriji "Razgovor veterana", prvi deo

Jarmila Ćelović, pionir Televizije Srbije, realizator i reditelj (Plzenj, 11. mart 1929 - Beograd, 30. jul 2017)

Jarmila Ćelović, završila je gimnaziju u Beogradu, studirala Medicinski fakultet, ali se posle dve godine ipak odlučila za rad na filmu. U Televiziji Beograd radila je od 1958, na početku kao sekretar režije u Informativnom programu. Kao pionir Televizije učestvovala je u realizaciji prvog Dnevnika, prvog Sportskog pregleda, prve Kulturne panorame... Na internom konkursu 1968. prešla je u reditelje i nastavila rad na realizaciji TVD i drugih emisija Informativnog tipa. "Godine 1992. suspendovana zbog toga što je odbila da potpiše drugi Dnevnik u kome je pročitana Šešeljeva "lista za odsrel" nepodobnih novinara. Od tada više nije dobijala radne zadatke. Član Nezavisnog sindikata RTB" (iz publikacije Čistke u RTB). I posle odlaska u penziju, radila je kao savetnik i učitelj novim generacijama televizijanaca na BK, B92 i Pinku, u formiranju audio-vizuelnih arhiva dokumentarnih materijala za buduća vremena.

Dobro uhodana mašina, Razgovor veterana - Kamenko Katić razgovara sa Jarmilom Ćelović, pionirom Televizije Beograd, realizatorom prvog Dnevnika prvog dana rada Televizije Beograd, 23. avgusta 1958. godine , zatim realizatorom još više hiljada Dnevnika i drugih informativnih emisija, sve do penzije 1992. godine. I u ovom sećanju sve se vrti oko glavne informativne TV emisije: govori se načinu pripreme i realizacije koja se nije mnogo menjala tokom proteklih decenija; o urednicima, novinarima, spikerima; o najbližim saradnicima u režiji studija i reportažnih kola: toncima, video mikserima, tehničarima u telekinu i magnetoskopu, kamermanima i asistentima, koje sitna, ali stroga Jara drži pod apsolutnom kontrolom tokom najmanje 20 minuta trajanja najgledanije emisije koja uvek ide uživo. Susret ovih pionira i dragih kolega i sećanje na početke TV medija u nas, nije slučajno sniman baš 23. avgusta , na 48. rođendan Televizije Beograd.

- Učesnici: Jarmila Ćelović, Kamenko Katić

- Snimatelj Milenko Jovanović, asistent Aleksandar Stojković, snimatelj zvuka Milan Đorđević, rasvetljivač Rade Veselinović, organizator Milan Pajić, realizator Nataša Janjuz, urednik istraživač Vesna Ignjatović, grafička obrada Dragomir Matejić, montažer Zorica Blagojev, urednik Bojana Andrić

- Snimano 23.08.2006, premijerno emitovano u"Trezoru" 31.01.2007; Redakcija za istoriografiju

Izbor Dnevničkih storija - niz filmskih storija emitovanih u Dnevnicima od prve iz 1958. do kraja eksperimentalnog programa, 1966: tu je obeležavanje stotog Dnevnika 1959, hiljaditog 1963. godine, reportaža iz zemljotresom razrušenog Skoplja, susret Tita sa Kenedijem, otvaranje hidrocentrale na Đerdapu 1964, pa sve do useljenja u novu zgradu u Takovskoj br. 10, 1966 godine.

- Realizovano od arhivskog materijala, 1958/1974, Redakcija Informativnog programa; reprizirano u "Trezoru" 31.01.2007, 01.09.2008. i 20.08.2013 (RTS 3)