Film

Meri Šeli

Godine 1814, tokom Regentskog perioda, Meri Vulstonkraft Godvin je 16-godišnja spisateljica koja živi u Londonu radeći u knjižari svog oca, poznatog pisca i političkog filozofa Vilijama Godvina, koji se drugi put oženio nakon smrti Merine majke, filozofkinje Meri Vulstonkraft. (Mary Shelley, 2017)

Meri iz očevog drugog braka ima polusestru Kler Klermont. Slučajno, na putovanju u Škotsku u kući Villijamovih prijatelja, Meri upoznaje 21-godišnjeg pesnika Persi Šelija, koji prema njoj pokazuje posebno interesovanje.

Vraćajući se malo kasnije u London, Meri se neočekivano ponovo susreće sa Persijem kada se Persi pojavljuje u njenoj kući kako bi pitao Villijama da bude njegov učenik.

Fascinirana Persijem, Meri uspostavlja boemsku i mučnu vezu s njim, uprkos protivljenju njenog oca i maćehe, posebno nakon što otkrivaju da je Persi oženjen čovek i ima malog sina. Odlučna da bude slobodna i da živi po sopstvenim pravilima, Meri beži sa Persijem kako bi živela sa njim, a sa njima ide i njena polusestra Kler...

Uloge: El Faning, Daglas But, Mejsi Vilijams, Stiven Dilejn...

Režija: Haifa al-Mansor