Trezor

Drugi deo triptiha o CERN-u sniman 2012. i prilog iz Dnevnika iz iste godine

CERN: Dan i noć - nastavak razgovora o nuklearnim istraživanjima: šta je LHC, čemu on služi, zašto je CMS detektor najkompleksniji instrument ikad sagrađen do sada. Šta je Higsov bozon i dokle se stiglo u istraživanju. Govori se i o radu srpskog tima u CERN-u i saradnicima koji rade u Srbiji i drugim zemljama, o načinu prikupljanja podataka, obradi, rezultatima... Dok traje snimanje u našoj skučenoj Redakciji pred nama, a i pred publikom kasnije, prisutno je sve vreme uzbuđenje otkrivanja i stvaranja, ta radost strpljivog i dugotrajnog rada, to znanje svih fizičara sveta, i ne samo njihovo, nego i naučnika iz drugih oblasti, inženjera, tehničara, informatičara, učešće privatnih i državnih kompanija u izgradnji svega neophodnog za temeljno istraživanje i bezbedno obavljanje eksperimenata.

Na kraju današnjeg razgovora prikazan je prilog iz Dnevnika 2 od 4. jula 2012. povodom vesti da su istraživači CERN-a otkrili novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higsov bozon (govore: Ralf Heuer, direktor Cerna; fizičar Piter Higs, istraživač nuklearni fizičar Džo Inkandela i naš fizičar Petar Adžić)

- Učesnici: Prof. dr Petar Adžić, rukovodilac srpskog CMS tima u CERN-u; prof . dr Vladimir Ajdačić, nuklearni fizičar; Bojana Andrić, urednik "Tezora"

- Snimatelj Milan Ilić, snimatelj zvuka Dragan Radević, saradnik-snimatelj Milena Jekić, organizator Gordana Grdanović, urednik istraživač Vesna Došen, grafička obrada Milena Marković, montažer Zorica Blagojev, autor Bojana Andrić

- Snimano 20.12.2012, premijerno emitovano u "Trezoru" 26.02.2013, reprizirano 28.09.2017. i 27.12.2018; Redakcija za istoriografiju