Skijatos - Planinska senka

Skijatos je jedno od četiri ostrva koje zajedno sa Alonisosom, Skirosom i Skopelosom, čini grupu Severnih Sporada i ovo je najpoznatije i najposećenije ostrvo tog arhipelaga.

Po turističkoj ponudi, dobroj usluzi, infrastrukturi i organizaciji, Skijatos je najrazvijenije ostrvo u grupi Sporada. Poznato je po svojim dugačkim, peščanim plažama, borovoj šumi, maslinjacima i kristalno čistoj vodi Egejskog mora. Odmor na Skijatosu je idealan za one koji vole noćni život, šoping i dobru zabavu.

Ko je željan odmora na jednom od najmanjih ostrva u letnjoj ponudi Grčke, pravog Mediterana, ne bi trebalo da zaobiđe ovaj kutak.

Skijatos karakterišu veoma topla leta sa mnogo sunčanih dana. More je kristalno čisto, letnji vetar sa Egejskog mora ublažava vrućinu, a privlačne su velike uređene plaže, ali i male puste uvale na kojima ćete samo vi uživati.

Meštani kažu: „Ako biste letovali mesec dana na Skijatosu svaki dan biste mogli da se kupate na drugoj plaži i opet ne biste videli sve".

Smeštajni kapaciteti po svom kvalitetu zadovoljavaju visoke evropske standarde. Prva srpska agencija koja je dovela turiste na ovo ostrvo uradila je to pre ravno 30 godina, a sada na ovom ostrvu živi i radi upravo 30 Srba.

Kockicu grčkog mozaika složili su snimatelj Zoran Škrbić, reditelj Zorica Mijailović i autor emisije Nebojša Kotlajić.