Trezor

Poklon Trezoru od kolega - Televizijanaca

Kina - moja impresija - Prijateljstvo proisteklo kroz profesionalni odnos prema poslu u Televiziji Beograd gde su, od sedamdesetih godina pa do skoro, radili urednik Siniša Aleksić i montažer Jovan Banović proširili su i na slobodno vreme van televizije. Prepoznali su se i zajedničkim interesovanjima i hobijima su jedan i posle radnih obaveza odlazili su u prirodu i snimali živi svet oko sebe. Iz te zaokupljenosti životom ptica, pre svega grabljivica, snimljeno je obilje materijala od koga su nastali mnogobrojni prilozi, prikazi, dokumentarni filmovi i video monografije o retkim i zaštićenim vrstama. Saradnju nastavljaju i posle odlaska u penziju, bave se svojim interesovanjima i snimaju nove materijale i šire svoju dokumentaciju. Emisija koja će biti premijerno prikazana danas rezultat je njihove zajedničke odluke da dokumentarni materijal nastao u slobodno vreme ostave Televiziji u kojoj su stvarali i u kojoj su zajedno proveli bezmalo osamdeset godina. Svoju prvu priču koju poklanjaju "Trezoru" posvetili su sećanjima na svoje boravke u Kini u predolimpijskom periodu 2007. i 2008. godine. Svoja profesionalna znanja su kao izabrani predstavnici RTS-a delili sa kolegama iz sveta. Stručno su se usavršavali i bili svedoci priprema velikog i nezaboravnog događaja - Olimpijskih igara 2008. godine u Pekingu. Deo svojih utisaka i impresija prenose gledaocima kroz autorsku emisiju koja će ostati dokument o stvaraocima koji su profesionalno i privatno posvećeni televizijskom radu.

- Autori Siniša Aleksić i Jovan Banović
- Proizvedeno juna 2020, premijerno emitovanje; Redakcija za istoriografiju

Petak, 24.07.2020. na RTS SVET u 23:25

Današnja epizoda iz serije "Vreme televizije" govori o razvoju dokumentarnog programa od 1977. do 1980. godine

Od Srbije do sveta, 26. epizoda serije Vreme televizije - emisija je posvećena dokumentarnom programu od 1977. do 1980, periodu uspona ovog žanra. Služeći se analitičkom obradom tema, program je uspevao da ostvari dragocena svedočanstva o svom dobru, noseći, naravno, pečat tadašnjeg idejnog usmerenja, ali i pečat individualnosti svojih autora. Ambicije da svedoči o svom vremenu već se izražavaju naslovima udarnih serija: Naše vreme, Ona, Priče o ljudima i naravima, Čovek i njegova sudbina i dr. Televizija Novi Sad takođe stvara zapažene emisije dokumentarnog žanra, a najbolje je reprezentuje emisija Gori vatra i zemlja iz prethodnog perioda. Međunarodni uspeh postiže emisija Kampućija 78 novinara Nikole Vitorovića i snimatelja Dragana Kulišića, realizovana u Informativnom programu. Blagodareći njihovom podvigu prvi put su televizijska svedočanstva u Pol Potovoj Kampućiji viđena u svetu. Inače, Televizija Beograd bila je prva inostrana stanica koja je uspela da obezbedi intervju sa Deng Sjao Pingom, vođom Kine posle pada "četvoročlane bande". Intervju je vodio Dušan Mitević. Značajna je i emisija Borivoja Mirkovića i Miloša Stefanovića U Šangaju kokošije perje leti u vazduh o promenama u Kini toga vremena.

- Učesnici: novinari-autori Svetolik Mitić, Neda Todorović, Ljubivoje Ršumović; snimatelj Dragan Kulišić, reditelj Miloš Stefanović, novinar Dušan Mitević, snimatelj Petar Latinović
- Scenarista dr Miroslav Savićević, voditelj Mića Orlović, reditelj Nikola Lorencin
- Premijerno emitovano 22.10.1998, Redakcija za istoriografiju, urednik dr Miroslav Savićević i Redakcija dokumentarnog programa, urednik Božidar Nikolić; reprizirano 24.02.2003. i 03.09.2014. u "Trezoru"