Dramski ponedeljak: Splav meduze

"Dramski ponedeljak" u avgustu predstavlja ciklus "Velike srpske glumice - Vladica Milosavljević", posvećen glumačkim ostvarenjima jedne od najznačajnijih filmskih i pozorišnih glumica sa ovih prostora već nekoliko decenija unazad.

Prvi naslov koji emitujemo je film "Splav meduze", snimljen 1980. godine, po scenariju Branka Vučićevića i u režiji Karpa Aćimovića Godine. Emitujemo ga 03. avgusta na programu RTS 2 od 21.20 časova.

To je priča o dve usamljene učiteljice, izgubljene u pospanoj provinciji, koje obavljaju svoju prosvetiteljsku dužnost sanjareći o velikim gradovima i pustolovinama. Jednog dana u njihovu svakidašnjicu ulaze mladi umetnici iz Beograda, a odnekud se pojavljuje i najjači čovek na Balkanu.

Epidemija šarlaha koja pritom usledi privremeno oslobađa učiteljice školskih obaveza, pa svi oni krenu na uzbudljivu akrobatsko-artističku turneju koja ih vodi iz grada u grad. I tako to traje sve dok se, zbog nekih razloga ne raziđu, da bi svako od njih samostalno nastavio svoj životni put.

Uloge tumače: Vladica Milosavljević, Olga Kacjan, Boris Komnenić, Frano Lasić, Erol Kadić, Miloš Batelino, Radmila Živković, Predrag Panić, Petar Kralj, Gizela Šajber, Miodrag Radovanović, Bor Štiglic, Vladislav Kaćanski, Grozdana Stefanović, Mitja Šipek, Darko Petrić...

Urednik ciklusa: Marko Novaković
Režija: Karpo Aćimović Godina
Scenario: Branko Vučićević
Direktor fotografije: Karpo Aćimović Godina
Scenograf: Ranko Maskareli
Kostimograf: Jasminka Ješić
Kompozitor: Predrag i Mladen Vranešević
Montažer: Karpo Aćimović Godina