Projekti saobraćajne infrastrukture

U ovonedeljnom izdanju emisije o saobraćaju i strategiji razvoja „Koridori" govorimo radovima na izgradnji brze saobraćajnice od Iverka do Lajkovca, kojom će Valjevo i čitava okolina dobiti direktnu vezu sa auto-putem „Miloš Veliki". Kada ova saobraćajnica bude izgrađena od Valjeva do Beograda stizaće se za oko sat vremena.

Vodimo vas i u Zrenjanin gde su u toku radovi na izgradnji dela obilaznice oko ovog grada u dužini od 3,75 kilometara. Obilaznica je izuzetno važna jer će teretni saobraćaj, koji sada ide kroz centar grada, biti preusmeren. U okviru projekta izgradnje obilaznice trenutno se grade novi most preko Begeja, kao i dve kružne raskrsnice.

U emisiji ćete videti i kako napreduju radovi na jednom od trenutno najvećih železničkih infrastrukturnih projekata u našoj zemlji - izgradnji pruge za velike brzine i to na deonici od Stare Pazove do Novog Sada. Pruga će povezati glavne gradove Srbije i Mađarske, Beograd i Budimpeštu.

Govorimo i o bezbednosti u saobraćaju. Istraživanja pokazuju da je osnovni uzrok nesreća na auto-putevima u Srbiji, na kojima je za poslednje tri godine poginulo 150 ljudi, nedovoljno rastojanje između vozila. Za vozače amatere pravilo „tri sekunde" je zlatno pravilo vožnje jer im omogućava odstojanje od oko 45 metara kako bi mogli da zaustave svoje vozilo i da ne naprave lančani sudar. Zbog toga je JP „Putevi Srbije" uz podršku ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nastavilo edukativnu kampanju pod nazivom „Tri sekunde ceo život".

Većoj bezbednosti učesnika u saobraćaju doprinosi i adekvatna saobraćajna signalizacija koja se nažalost iz godine u godinu sve više krade i namerno oštećuje. Godišnja vrednost ukradenih, oštećenih, uništenih saobraćajnih znakova, putokaznih tabli, smerokaza i ostale saobraćajne signalizacije i opreme na teritoriji cele Republike Srbije iznosi 135,5 miliona dinara ili više od milion evra.

Urednik emisije: Goran Maslar

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]