Trezor

O savremenoj kulturi u Kontrapunktu, zatim uvek aktuelni Orvel

Lične slike sveta u pokretu - šta sa globalizacijom u kulturi, Drugi beogradski kontrapunkt - Druga međunarodna konferencija održana je 4. i 5. juna 2018. godine u Beogradu, na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i u organizaciji Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka. Teme o kojima se razgovaralo: Šta je danas globalizacija i koliko se taj pojam promenio od devedesetih godina dvadesetog veka, kada je ideja ekonomske i političke globalizacije bila na vrhuncu? Da li je globalizacija samo politički i ekonomski konstrukt u interesu određenih centara moći, ili on ima istinske univerzalističke potencijale? Da li je globalizacija pojam ili proces koji je nadređen ili podređen postojećim kulturno-civilizacijskim formama? Da li je od njih zavisan ili ih prevazilazi? Da li globalizacija može da "preživi" aktuelni trend obnove nacionalnih identiteta i multipolarnosti na globalnom nivou? Kakva je uloga umetnosti i kulture u globalnim procesima koji su pred nama, kako se oni odražavaju na dalji tok umetnosti i sam pojam kulture? Da li umetnost može i treba da traga za novim izražajnim formama i mogućnostima kako bi se na adekvatan način suočila sa sve složenijim i nepredvidljivijim procesima na globalnom nivou, i sa sve složenijom i nepredvidljivijom slikom.

- Učesnici: Džang Kangkang (Kina), Gunar Kvaran (Island), Vladimir Pištalo (Srbija, SAD), Jurij Poljakov (Rusija), Fransisko Lopez Sača (Kuba), Dejvid Homel (Kanada), Emir Kusturica (Srbija), ministar kulture i informisanja Republike Srbije Vladan Vukosavljević

- Snimatelj i montažer Svetislav Vučković, organizacija Maja Marinković, scenario i režija Vladimir Kolarić i Vuk Vukićević; Tehnička podrška "Filmske novosti"
- Premijerno emitovano 27.03.2018. na RTS 2

Džordž Orvel: 1984
, Ex libris - Emisija, posvećena Orvelovoj "1984", sadrži izjave univerzitetskih profesora i igrane delove kao ilustraciju pojedinih ključnih mesta iz same Orvelove knjige. Proces koji se razvijao u svetu nakon objavljivanja te knjige u velikoj meri je pokazao tačnost Orvelovih strahovanja jer je zaista došlo do porasta militarizacije, do smanjivanja građanskih sloboda i do stvaranja jednog stanja permanentne zavađenosti i ratne opasnosti između visoko naoružanih tabora velikih sila i oko njih okupljenih blokova.

- Učestvuju: mr. Nina Dobrnković iz Instituta za međunarodnu politiku i privredu; dr Milan Božić, matematičar; dr Ivan Ivić, profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu; dr Nenad Miščević profesor Filozofskog fakulteta u u Zadru; u igranim sekvencama glumci Lazar Ristovski, Stojan Dečermić

- Urednik Vladimir Jelenković, reditelj Dragan Marinković

- Proizvedeno 1984, Redakcija naučnog programa; reprizirano u Trezoru 18.04.2006