Žak Ransijer

Da li je danas moguće stvoriti politiku koja nije umetnost iluzija, kako se desilo da su demokratske institucije postale oligarhijske, na koji način kultura stvara emancipovane ličnosti, samo su neka od pitanja Nede Valčić Lazović na koja odgovara Žak Ransijer, veliki francuski i svetski filozof.

Nakon prvih knjiga "Noć proletera", "Reč radnika", "Učitelj neznalica" u kojima postavlja koncept ravnopravnosti i jednakosti kao svoj filozofski kredo, Ransijer širi svoja istraživanja. Sa radničkih pokreta 19. veka, prelazi na evropsku građansku elitu 21. veka u naslovima "Na rubovima političkog", "Metoda jednakosti", "Mržnja prema demokratiji"... Planetarni renome Žaka Ransijera leži i u pitanjima kojima se neprestalno vraća: kakav je danas odnos građana prema demokratiji. Ili, kako je došlo do dileme komunizam ili demokratija, kako je došlo do veze kapitalizma i demokratije, ili, pak, do mržnje prema demokratiji?

Podjednako zainteresovan i za umetnost, Ransijer odbija većinu klasičnih pristupa kulturi. U knjigama "Politika književnosti", "Filmska fabula", "Emancipovani gledalac", "Podela čulnog", otkriva poreklo demokratije u načinu pisanja velikih francuskih i svetskih autora, kao i u savremenim umetničkim praksama.

Urednik i autor Neda Valčić Lazović
Snimatelj Dejan Jovanović
Reditelj Ivana Stivens

Savremeni svetski pisci Savremeni svetski pisci

Autor:
RTS

Autorski projekat „Savremeni svetski pisci" koncipirala je Neda Valčić-Lazović, urednik u redakciji za kulturu RTS-a, kao niz ekskluzivnih razgovora sa najznačajnijim književnicima i misliocima našeg vremena. [ detaljnije ]