Projekti saobraćajne infrastrukture

U ovonedeljnom izdanju emisije o saobraćaju i strategiji razvoja „Koridori" govorimo o projektima saobraćajne infrastrukture u koje se ulaže veliki novac pre svega u izgradnju auto-puteva i pruge za velike brzine, ali i u rekonstrukciju regionalne i lokalne putne i železničke mreže u Srbiji.

Sa izgrađenih 350 kilometara auto-puteva i više od 500 kilometara obnovljenih pruga, Srbija je pokazala da u našoj zemlji ništa više nije daleko. Na najvećim gradilištima u Srbiji radilo se sve vreme vanrednog stanja, tako da će infrastruktura i građevinarstvo i ove godine biti veoma važni za ekonomski oporavak zemlje.

O tome šta je država od početka epidemije virusa Kovid 19 do sada uradila, kakva je situacija na projektima čija realizacija je u toku, ali i o projektima koje naša država planira da započne u narednom periodu, za emisiju „Koridori" govori potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture prof. dr Zorana Mihajlović.

U emisiji govorimo i o početku redovnog komercijalnog avio-saobraćaja nakon krize izazvane pandemijom koronavirusa. Er Srbija je započela postupno obnavljanje letova do pojedinih destinacija u regionu, a 6. juna planirano je i obnovljanje interkontinentalnih komercijalnih letova između Beograda i Njujorka. Od 13. juna broj prekookeanskih letova trebalo bi da bude povećan na dva leta nedeljno, a ukoliko budu ukinuta ograničenja putovanja u Evropskoj uniji Er Srbija planira da od 15. juna poveća broj letova u putničkom avio-saobraćaju.

Na južnom kraku međunarodnog putnog Koridora 10 kroz Grdeličku klisuru urađen je redovan polugodišnji pregled sistema u tunelima „Predejane" i „Manajle" tako da na ovom putnom pravcu više nema preusmeravanja saobraćaja koji se tokom maja meseca obavljao dvosmerno kroz obe tunelske cevi.

Urednik emisije je Goran Maslar.

Koridori Koridori

Autor:
Goran Maslar

Emisija o saobraćaju i strategiji razvoja "Koridori" svakog drugog utorka u mesecu u terminu od 18.30 na programu RTS 2 upoznaje nas sa aktuelnim radovima koji se obavljaju na izgradnji saobraćajne infrastrukture u našoj zemlji. [ detaljnije ]