Pravo na sutra: Od kuće do pritvora

Srbi na Kosovu i Metohiji već dve decenije žive u pravnoj i fizičkoj nesigurnosti, i zbog toga kažu, nemaju poverenje u kosovske institucije. Dok mnoge Srbe optužuju za ratne zločine koje nisu počinili, Albance godinama niko ne kažnjava za ubistva Srba, fizičke napade na njih i pljačkanje srpske imovine.

Kada je pre godinu dana Milorad Zajić krenuo ka svojoj kući u Klini, nije ni slutio da će završiti u pritvoru od godinu dana. Sve je počelo kada je dobio informaciju da mu je kuća demolirana. Da bi prijavio slučaj kosovskoj policiji otišao je u policijsku stanicu. Odatle je prmešten u Prištinu, pa u Peć.

Milorad Zajić je radio u banci i u vreme sukoba nije bio vojno angažovan. Kaže da je zbog lažnih iskaza albanskih komšija došao u ovu situaciju i da je pozadina svega njegova imovina koje se nije odrekao. Porodica Zajić je 1999. godine izbegla u Požegu. Pored svoje imovine u Klini, morali su da podignu kredit kako bi kupili stan u Lučanima. Ponovo su, kažu, preživeli veliki stres kada je Milorad optužen za zločin koji nije počinio. Iako je nedavno izašao iz kućnog pritvora, Milorad želi da se vrati na Kosovo i Metohiju. U selu Duševići nadomak Kline ima nekoliko hektara zemlje koju planira da obrađuje.

Dejan Slavić iz Obilića potpuno nevin proveo je u pritvoru 25 dana. Priveden je na administrativnom prelazu Jarinje 5. maja 2018. godine. Umesto na svadbi kod rođaka završio je u zatvoru u Podujevu. Iz pritvora je pušten uz obrazloženje da je navodno došlo do zamene identiteta. Za pretrpljeni stres Slavić planira tužbu.

Srpski advokati koji zastupaju okrivljene vode pravu pravnu borbu. Situacija je kažu složena jer od juna 2018. godine međunarodne sudije ne učestvuju u suđenjima.

Zašto su mnogi Srbi privedeni i kakava je sitacija u kosovskom društvu, pored pritvorenih Srba, u emisiji govore advokati i predsednik Srpskog nacionalnog foruma Aleksandar Đikić. Đikić kaže da je na delu institucionalni progon jer Priština danas ima na raspolaganju sve poluge i sudske i izvršne vlasti.

Institucionalnoj zaštiti Srbi se nadaju kada se formira Zajednica srpskih opština, što je predviđeno Briselskim sporazumom.

Autor emisije: Svetlana Vukmirović
Snimatelj: Vladimir Jovanović
Tonski snimatelj: Miroslav Radišić
Montaža: Goran Tomić
Realizacija: Marina Pejčić