Gledaoci odlučuju

Ova epizoda serijala "Čitanje pozorišta" posvećena je projektu "Be SpectACTive" koji do danas okuplja devetnaest partnera iz petnaest evropskih zemalja: pozorišta, pozorišne festivale, kulturne centre, univerzitete i istraživačke institute.

Suština ovog multidisciplinarnog projekta u okviru programa Kreativna evropa temelji se na dva prioriteta Evropske unije u okviru kulturne politike u oblasti scenskih, odnosno performativnih umetnosti: na razvoju i angažovanju publike. Ključne akcije sprovode se na planu ko-produciranja, ko-programiranja i ko-upravljanja. To u praksi podrazumeva aktivno uključivanje publike iz lokalnih zajednica u umetničku produkciju i osmišljavanje programa lokalnih institucija kulture u oblasti scenskih umetnosti, a potom povezivanje zajednica i gradova širom Evrope, različitog porekla i s različitim kulturnim potrebama.

Učešćem u produkciji i kreiranju programa aktivni gledaoci su zapravo u središtu umetničkog i organizaciono-produkcijskog procesa. Na taj način bi umetnici, profesionalni radnici u kulturi i građani zajedno trebalo grade inkluzivnu, za razmenu ideja otvorenu, trans-kulturnu zajednicu na nivou čitave Evrope. Osim kreatora projekta Luke Ričija i Đulijane Cancio u emisiji govore i brojni partneri, među kojima i predstavnici Studentskog kulturnog centra iz Novog Sada.

O uključenosti Srbije i balkanskih zemalja u projekte iz oblasti kulture pod pokroviteljstvom Evropske unije za Čitanje pozorišta ekskluzivno govori Valter Campjeri, direktor programa Kreativna Evropa - kultura.

Emisija je snimljena u Belgiji, u Briselu i Kortrijku, gde je održana druga plenarna Konferencija projekta Be SpectACTive.

Autor i urednik serijala: Slobodan Savić

Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Najdugovečniji specijalizovani TV serijal o savremenom pozorištu u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). [ detaljnije ]