Lični kosmos: Kuća tkanja u selu Rakari

U sedam emisija serijala "Lični kosmos" Redakcije opšteobrazovnog programa, biće predstavljeni pojedinci koji su uspeli da izgrade sopstveni, mali univerzum i privatno utočište u ovom, turbulentnom svetu. Svako od njih je veštinom, posvećenošću, imaginacijom, znanjem, talentom, strpljenjem, izgradio lični kosmos, ali ga svakodnevno deli sa drugim ljudima.

U prvoj epizodi, Zagorka Stojanović, tapiseristkinja, kostimograf, scenograf, ilustrator, modni dizajner, uvešće gledaoce u svoj lični kosmos, kuću tkanja u selu Rakari kod Mionice.

Seosko imanje i kuću napuštenu više od pola veka, preuredila je u eko kuću zadržavši prirodne elemente kamen i drvo, unela razboj i pretvorila u prostor u kome živi, tka, okuplja meštane i prijatelje, i organizuje koncerte, večeri poezije, izložbe, monodrame...

Iako se tapiserije Zagorke Stojanović danas nalaze u hotelima, dvoranama, enterijerima širom sveta, za sebe tvrdi da je "samo tkalja koja je završila Akademiju".

Učestvovala je na više od šezdeset kolektivnih izložbi. Kao kostimograf, radila je u pozorištima u regionu, na filmu (Savamala, Timočka buna, Samrtno proleće, Hitler iz našeg sokaka, Zimovanje u Jakobsfeldu, kao i TV serijama (Salaš u Malom Ritu). Dobitnica je brojnih nagrada (Vukove nagrade, Godišnje nagrade ULUPUDS-a, Nagrade za životno delo ULUPUDS-a, Zlatne značke KPZ, Nagrade za kostim na festivalu "Joakim Vujić", nagradu Majskog salona).

Osamdesetogodišnja umetnica bogate umetničke karijere na polju tapiserije, kostimografije, scenografije, modnog dizajna, otkriće gledaocima zašto veruje da je njen život počeo pre osam godina kada je napustila Beograd i preselila se u selo Rakare, kao i, šta povezuje tkanje, prirodu, tradiciju, kosmos i umetničku inspiraciju.

Urednik serijala: Mirjana Bjelogrlić

Snimatelj: Dejan Mladenović

Montažer: Miroslav Nikolov