Trezor

Sećanje na dramskog umetnika Miodraga Andrića

Moj otac Ljuba Moljac - Trideset godina od smrti Miodraga Andrića, koga su i privatno i službeno uglavnom zvali Ljuba Moljac, po imenu lika koji je sam stvorio, obeležio je "Trezor" februara ove godine. Posle toga se javio Ljubin sin Nenad ukazavši na neke netačnosti u biografiji svog oca, koje se ponavljaju i u pisanim i u elektronskim medijima. Da ispravimo to, a i da upotpunimo sećanje na Ljubu Moljca koji je bio omiljeni komičar, satiričar, te glumac u skoro svim TV žanrovima naše televizije - pozvali smo u studio i sina Nenada i jednog od najbližih prijatelja, glumca i hroničara Ateljea 212 Cacija Mihailovića. Vrsni poznavaoci i Miodraga Andrića i Ljube Moljca upunjavaju na očigled televizijskih kamera i ono što smo znali i što nismo znali, te će se i njihovo svedočenje, posle prikazivanja, pridružiti velikom broju i pozorišnih i televizijskih snimaka koje čuva Arhiv RTS o ovom nesvakidašnjem umetniku.

Miodrag Andrić - Ljuba Moljac (Beograd, 28. januara 1943 - Zagreb, 22. januara 1989), pozorišni, filmski i televizijski glumac. Rođen u Kragujevcu, a odrastao i školovao se u Beogradu. Diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u klasi prof. Minje Dedića, 1969. godine. Bio je stalni član Ateljea 212, a jedna od prvih uloga je bila u kultnoj predstavi Kosa, 1969. Po njegovom scenariju, je snimljen film Pljačka Trećeg rajha, 2004, a smatra se da je njegova najbolja filmska uloga ostvarena u austrijskom filmu Malambo, 1984 gde je odigrao glavnu ulogu na nemačkom jeziku koji inače nije govorio. Na Televiziji Beograd često je igrao u dramama i serijama, a jedna od prvih drama je Kafanica na uglu, 1967; izdvajamo još i seriju Frka za koju je bio i scenarista i jedan od glumaca. Ostvarivši lik Ljube Moljca, postao je jedan od prvih i najvećih  stend-ap umetnika, gostujući na domaćim i svetskim velikim i malim scenama. Bio je sam svoj organizator i kostimograf i pisac i reditelj i glumac - pravo pokretno "preduzeće za smeh".

- Učesnici: vinski novinar Nenad Andrić; dramski umetnik, publicista Milan Mihailović; sagovornik Bojana Andrić
-  Urednik istraživač Marijana Čuturilo, tehničko vođstvo Dejan Belovuković i dežurna posada Studija 3; kontrola kamere Saša Krstić, snimatelj zvuka Stevan Lukić, dizajner svetla Dobrivoje Marković, kamermani Slobodan Momčilović, Zoran Savić, Slobodan Rafael, organizator  Gordana Grdanović, video mikser Bruno Petronijević, reditelj snimanja Katarina Rogić, grafička obrada Nebojša Ninković, montažer Aleksandar Andrijevski, autor Bojana Andrić
- Snimano 25.03.2019, premijerno emitovano 23.12.2019. samo noću; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar