Mira Adanja Polak: Ekskluzivno

"Šta je istina o kralju" - Vuk Drašković

Otišla sam u Topčider sa Vukom Draškovićem i provela vreme saznavajući malo poznate detalje iz života Kralja Aleksandra Karađorđevića. O kazivanju i istraživanju ovog pisca koji duboko zadire u detalje nacionalne istorije lakše razumem današnjost.

"Aleksandar od Jugoslavije" roman Vuka Draškovića je zaintrigirao mnoge, jer govori o najvećoj istorijskoj ličnosti Srba a u isto vreme i najoklevetanijoj istorijskog ličnosti kod nas kako govori Vuk Drašković.

Danas živimo po rečima Vuka Draškovića na ruševinama države koju je stovrio kralj Aleksandar Karađorđević. Nikola Tesla je Kralja Aleksandra uporedio sa Džordžom Vašingtonom.

Kralj Aleksandar nalazi se u mnogim knjigama naše istorije, a pominje se i u izjavama znamenitih ljudi Jovana Cvijića, Slobodana Jovanovića, Isidore Sekulić, Franša Deperea, admirala Geparta, Kemala Ataturka, Jovana Dučića i mnogih.

Pominju ga najviše kao kralja ujedinitelja i vladara Kraljevstva Srba, Hrvata i Slovenaca. Vajar Ivan Meštrović pisao je o svom druženju sa kraljem i razgovorima sa njim.

O mnogim istinama saznajemo uvek naknadno i zakasnelo...

Vuk Drašković se u svom romanu "Aleksandar od Jugoslavije" bavio njegovom ličnošću, pokušao da mu "uđe u dušu" i razotkrije ono sto se retko čuje i nigde ne piše, a i teško saznaje.

Prošlo je 85 godina od ubistva, 9. oktobra 1934, Kralja Aleksandra Karađorđevića u Marseju. Neki detalji nisu otkriveni do dana današnjeg.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vi i Mira Adanja-Polak Vi i Mira Adanja-Polak

Autor:
Mira Adanja-Polak

U emisiji"Vi i Mira Adanja-Polak" gosti su ličnosti iz sveta nauke, kulture, politike, umetnosti i biznisa. [ detaljnije ]