Teatrologike: Tena Štivičić

Za Teatrologike govori Tena Štivičić, jedna od najznačajnijih dramskih književnica u Evropi koja u svojim dramama piše o temama koje se tiču savremenosti.

Rođena je u Zagrebu, živi u Velikoj Britaniji. Diplomirala je dramaturgiju na zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, a magistirala na londonskom Goldsmits koledžu, na Odseku za dramsko pisanje.

Prvu dramu "Nemreš pobjeć od nedjelje" napisala je na trećoj godini fakulteta. Drama je iste godine imala praizvedbu u Zagrebačkom kazalištu mladih i dobila nagradu "Marin Držić".

Drama "Dvije" je praizvedbu imala u beogradskom Ateljeu 212, 2003. godine. Bila je to prva nova hrvatska drama izvedena na srpskoj sceni nakon raspada Jugoslavije.

Prva godina boravka u Londonu insprsala je da napiše dramu "Fragile!" koja je izvedena u nizu evropskih zemalja, uključujući i Veliku Britaniju, Nemačku, Austriju i Tursku. Prevedena je na nekoliko jezika, osvojila brojne nagrade, među kojima Evropsku autorsku nagradu i Nagradu za inovativni dramski tekst u Hajdelbergu 2008. godine.

Povodom obeležavanja pedeset godina legendarnog teatra Rojal Kourt u Londonu 2006.  uvrštena je među pedeset mladih dramskih pisaca koji će obeležiti sledećih pedeset godina pozorišta u Velikoj Britaniji.

Njena dama "Krijesnice", nastala u Studiju Nacionalnog teatra u Londonu, otvorila je Festival nove evropske drame u Visbadenu 2008, a tekst je objavljen u nemačkom časopisu  "Teater Hojte".

Drama "Tri zime" koja prati četiri generacije zagrebačke porodice tokom turbulentnog dvadesetog veka, praizvedena je takođe u Nacionalnom teatru u Londonu, 2014. godine u režiji slavnog Hauarda Dejvisa i osvojila prestižnu nagradu "Susan Smit" za najbolju dramu.

Kao dramaturg je sarađivala sa ocem, piscem Ivom Štivičićem, na dramskoj adaptaciji Krležine priče "Pijana noć 1918." i na drami "Šekspir u Kremlju". Oba dela izvedena su u Kazalištu Ulysses na Brionima.

Na Brionima je snimljena ova epizoda serijala Teatrologike.

Autor i scenarista Olivera Milošević
Izvršni producent Selena Pleskonjić
Snimatelj Emilija Popović
Montažer Bogdan Čurguz
Režija Srđan Ćešić

broj komentara 0 pošalji komentar