Dokumentarni film

Enkel

Dugometražni dokumentarni film „Enkel" Aleksandra Reljića, priča je o zajedničkoj borbi preživele logorašice i unuka komandanta Aušvica protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije.

Film „Enkel", u produkciji Radio-televizije Vojvodine, govori o bivšoj logorašici Evi Mozes Kor, koja je preživela nacističke smrtonosne eksperimente doktora Jozefa Mengelea, a 2014. godine simbolično je usvojila unuka komandanta Aušvica Rajnera Hesa (Rainer Hoess). Njih dvoje su u Aušvicu potpisali zavet o zajedničkom nastupu u borbi protiv rasizma, antisemitizma i ksenofobije u današnjem svetu.

Rajner Hes je unuk Rudolfa Franca Ferdinanda Hesa, koji je 16. aprila 1947. obešen u Aušvicu za ubistvo dva i po miliona Jevreja. Rudolf Hes je u Aušvicu organizovao industrijsko ubijanje Jevreja u gasnim komorama i krematorijumima, u okviru nacističkog projekta „konačno rešenje", a u proleće 1944, za 56 dana ubija 425.000 ljudi, žena i dece sa područja tadašnje Mađarske. U vreme Drugog svetskog rata, Bačka je bila deo mađarske okupacione zone u kojoj je više od deset hiljada Jevreja odvedeno je u Aušvic, u sigurnu smrt.

Kao komandant Aušvica, Rudolf je sa porodicom živeo u vili, pored logora, tako da su se Rajnerov otac Hans Jurgen i njegove tri sestre i brat, igrali u dvorištu kuće, na samo 100 metara od krematorijuma, u kojem su spaljivani ljudi. Rajnerov deda se, nakon svakodnevnog ubijanja više od 10.000 ljudi vraćao kući s posla i vodio uobičajen porodični život.

Prema navodima novosadskog novinara i dokumentariste Aleksandra Reljića, ideja za film „Enkel" rodila se početkom 2015. godine, u vreme 70-godišnjice oslobođenja Aušvica, kada je završavao dokumentarni TV film „Auschwitz - jugoslovensko sećanje".

broj komentara 0 pošalji komentar