Hor, SO RTS i solisti: Bah - Božićni oratorijum (1-3)

Radio-televizija Srbije će u petak 17. januara emitovati prve tri kantate Božićnog oratorijuma, kompozitora Johana Sebastjana Baha, na programu RTS 2, sa početkom od 12.30 časova.

Jedno od najmonumentalnijih baroknih dela izevedeno je u Velikoj dvorani Zadužbine Ilije M. Kolarca, 28. decembra 2019. godine u 20 časova.

Simfonijskom orkestru i horu Radio-televizije Srbije, pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, pridružili su se inostrani i domaći solisti kao što su Ivana Lazar (sopran), Sonja Runje (mecosopran), Leif Arun-Solen (tenor), Sreten Manojlović (bas), dok je uloga koncertmajstora pripala violinisti Sretenu Krstiću.

Božićni oratorijum objedinjuje šest kantata, posvećenih Božiću, koje je kompozitor komponovao u različito vreme. Kompletno delo premijerno je izvedeno 1734. godine. Delo je sačinjeno iz horova, solističkih numera i instrumentala, kojima se gradi jedinstvena celina oratorijuma.

Sadržaj prve tri kantate koje će prvobitno biti emitovane na Radio-televiziji Srbije, predstavlja teme: Rođenje Hristovo, Blagovesti, Poklonjenje pastira.

 

broj komentara 0 pošalji komentar