Novogodišnji koncert Bečke filharmonije

Tradicionalni Novogodišnji koncert Bečke filharmonije i 1. januara 2020. godine održava se u cvećem okićenoj Zlatnoj sali Muzikferajna.

Bečkim filharmoničarima, prvi put na novogodišnjem koncertu diriguje letonski dirigent  Andris Nelsons.

Andris Nelsons je muzički direktor Bostonskog simfonijskog orkestra i Gevandhaus kapelmajster lajpciškog Gevandhaus orkestra, a svoju saradnju sa orkestrom Bečke filharmonije započeo je 2010. godine.

Zajedno sa upravom Filharmonije, kao uvod za novu godinu, Andris Nelsons je odabrao vedre i lirski intonirane kompozicije iz bogatog stvaralačkog opusa porodice Štraus, kao i kompozicije njihovih savremenika.

Ovogodišnji program je i najava mnogobrojnih godišnjica koje će se obeležavati tokom 2020. godine - slaviće se 150 godina postojanja zgrade Muzikferajn, a širom sveta brojnim koncertima i televizijskim emisijama obeležavaće se 250 godina od rođenja Ludviga van Betovena. Stoga će u okviru Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije biti prikazan kratak dokumentarni film Georga Rihe posvećen ovoj godišnjici uz interpretacije ansambala Bečke filharmonije i lepe kadrove Beča i Donje Austrije.

Prenos koncerta realizuje Austrijska televizija ORF, reditelj prenosa koncerta je Mihael Bajer, a Radio-televizija Srbije tradicionalno svakog 1. januara u 11.15 na RTS 2 emituje ovaj koncert.

Komentator iz studija Televizije Srbije je Silvana Grujić.

broj komentara 1 pošalji komentar
(sreda, 01. jan 2020, 14:05) - anonymous [neregistrovani]

Repriza koncerta

Da li ce biti repriziran ovaj koncert?