Čitanje pozorišta: Virdžinija Vulf na Brionima

Rade Šerbedžija o svojoj najnovijoj i verovatno poslednjoj ulozi u pozorištu.

Premijera predstave Ko se boji Virdžinije Vulf, po glasovitom tekstu Edvarda Olbija, u režiji Lenke Udovički, izazvala je veliku pažnju ovoga leta na Brionima, tokom festivala koji već devetnaest godina organizuje Pozorište "Ulisis". Od ove jeseni, predstava će biti na repetoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Kultna Olbijeva porodična drama, prožeta crnim humorom, ironijom i cinizmom, novo je polje istraživanja za vrhunski glumački par Rade Šerbedžija - Katarina Bistrović Darvaš koji ovom predstavom, uprkos blistavim karijerama, otvaraju novu, do sada neispisanu, stranicu svojih glumačkih umeća i transformacija. U predstavi igraju i dvoje mladih, vrlo perspektivnih glumaca, Milan Marić i Romina Tonković. Mladi par naspram starijeg, kao u ogledalu.

U ekskluzivnom razgovoru za novu epizodu serijala Čitanje pozorišta Rade Šerbedžija govori o svojoj najnovijoj i verovatno poslednjoj ulozi u pozorištu. U tananoj analizi ove predstave tamnih i svetlih valera, s one strane američkog i bilo kog drugog sna o spokojnom i udobnom životu, Šerbedžija naglašava društveni, porodični i socijalni kontekst Olbijevog teksta, njegovu svevremenost i univerzalnost. Jedan od najboljih glumaca bivše Jugoslavije s pijetetom govori i o tome kako je lik Džordža gradio po sećanju na Slobodana Cicu Perovića koji je davnih godina igrao istu ulogu u Ateljeu 212, dok je Šerbedžija bio tek na prvoj godini studija glume.

Na kraju emisije čućemo i odgovor na pitanje iz naslova predstave. Ko se uistinu, i zašto, boji Virdžinije Vulf? Šta se se zapravo krije iza ove naizgled vesele pitalice?

Autor i urednik serijala: Slobodan Savić

broj komentara 0 pošalji komentar
Čitanje pozorišta Čitanje pozorišta

Autor:
Slobodan Savić

Jedini specijalizovani TV serijal o pozorišnoj umetnosti u regionu, autora i urednika Slobodana Savića, na programu je jednom mesečno (RTS 2). Emisiju možete odloženo gledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturno-umetničkog programa RTS-a. [ detaljnije ]