Trezor: Nevidljivi Trezor

Sećanje na novinara Slavoljuba Đukića

Slavoljub Đukić, novinar i publicista (Slovac, 27. oktobar 1928 - Beograd, 12. januar 2019)

Slavoljub Đukić, Učesnik i svedok - Novinar i publicista Slavoljub Đukić objavljuje od 1949. godine; pisao je za "Sport", "Večernje novosti", "Borbu", "Politiku", bio je glavni urednik "Nina"; objavljuje knjige i komentare. Razgovor sa Feliksom Pašićem za seriju Učesnik i svedok snimljen je u rodnom Slovcu i Valjevu.

Iz kritike: "Tri puta najavljivana i tri puta skidana sa programa emisija Učesnik i svedok sa novinarom Slavoljubom Đukićem, i jednom najavljena, i jednom skinuta ista serijska emisija, ovog puta sa sagovornikom Mirom Trailović, beogradskim rediteljem - jedan je od najnovijih bisera naše televizije (TV Beograd). Sa reputacijom savremene. odmerene, dokumentarne i objektivne serije Učesnik i svedok je stekao kod gledalaca ugled i autoritet, pa svaka zavrzlama oko emitovanja ujedno je uvreda i ličnosti o kojima je reč u emisiji, ali i uvreda najšireg gledališta. Da je dnevni televizijski program podložan menama zbog iskrslih događaja koji po važnosti nadilaze neke marginalne emisije - neosporna je istina i jedan od zakona novinarstva. Ali, osvedočili smo se da su Učesnika i svedoka sa programa istiskivale ili slične ili nevezane za vreme, dakle neaktuelne emisije, pa čak i nevažni prilozi. Ostaje posle svega uverenje da ovaj nemar ne može ničim da se opravda. Zbog toga i pišemo ove redove." ("Politika", 23. decembar 1988,)

- Učesnici: Slavoljub Đukić, sagovornik Feliks Pašić
- Scenario Feliks Pašić, snimatelj zvuka Uroš Kovačević, obrada zvuka Miodrag Ž. Vučković, snimatelj Miloš Mitrović, montažer Milica Polićević, režija Nenad Momčilović; urednica serije Lika Lukić
- Proizvedeno 1988, Redakcija programa iz kulture, urednica Zora Korać; reprizirano u "Trezoru" 20.05.2019. samo noću

Osvrt na prošlost - Na poziv "Trezora", svedoci i učesnici Feliks Pašić i Slavoljub Đukić, komentarišu arhivsku emisiju posle dvadeset godina.

- Učesnici: Slavoljub Đukić, Feliks Pašić
- Snimano 30.10.2007, premijerno emitovano u "Trezoru" 26.11.2007, reprizirano 20.05.2019. samo noću; Redakcija za istoriografiju

broj komentara 0 pošalji komentar