Art zona: Marina Abramović

Krajem 2004. godine, kada je Marina Abramović boravila u Beogradu, urednica Radakcije za kulturu i umetnost RTS Danijela Purešević snimila je razgovor sa našom slavnom umetnicom.

Tada je, prilikom njenog kratkog gostovanja u Beogradu, na svečanosti upriličenoj u Muzeju Nikole Tesle, Marini Abramović uručena počasna nagrada 45. Oktobarskog salona za životno delo, a ona je ovom Muzeju dala značajnu novčanu donaciju namenjenu digitalizaciji Tesline ostavštine. Taj događaj bio je prvi značajan korak u afirmaciji i integraciji stvaralaštva Marine Abramović u naš javni i kulturni prostor.

Delovi tog razgovora iskorišćeni su za emisiju Art zona koja je 2010. godine upriličena povodom čuvene izložbe Marine Abramović "Umetnik je prisutan" održane u njujorškom Muzeju moderne umetnosti.

U susret otvaranju velike beogradske retrospektive Marine Abramović u Muzeju savremene umetnosti na Ušću, ova raritetna emisija biće ponovo prikazana.

Urednik i autor: Danijela Purešević
Reditelj: Marko Šotra

broj komentara 0 pošalji komentar
Art zona Art zona

Autor:
RTS

Serijal mesečnih emisija ART ZONA koncipiran je kao niz monotematskih emisija posvećenih pojedinim ličnostima (umetnici, umetničke grupe, kritičari, kustosi, galeristi, itd), aktuelnim manifestacijama, problemima i fenomenima savremene domaće i svetske likovne scene. [ detaljnije ]