Autoportret: Goran Paskaljević

Reditelj Goran Paskaljević oslikava svoj "Autoportret" osvrćući se na najznačajnije periode svog života i karijere koju su obeležili kultni filmovi, značajne nagrade, priznanja i nepresušna energija kada je reč o snimanju filmova.

Reditelj kultnih filmova "Čuvar plaže u zimskom periodu", "Pas koji je voleo vozove", "Varljivo leto '68" ukupno je snimio sedamnaest igranih, više od trideset dokumentarnih i šest kratkometražnih filmova. Njegova ostvarenja pokreću važna pitanja i svojevrsna su hronika naših života, ali ne samo na Balkanu, već u svetu u kojem sistemi, politički i ekonomski, slamaju pojedinca i u kojem je malo mesta za empatiju i humanizam.

Goran Paskaljević u emisiji Autoportret govori o šansi koju mu je dala Televizija Beograd, o prijemnom ispitu i studiranju na čuvenoj Akademiji lepih umetnosti u Pragu, o filmu i umetnosti u koje još uvek veruje, o tome kako je privoleo Karla Maldena da igra u njegovom filmu, o ljubavi prema životinjama i drugim temama. Njegovi gosti su glumica Olga Odanović, filmski kritičar Sandra Perović, pisac Filip David, producent Den Tana, doktor prava i književnik Đorđe Sibinović i veterinar Vladimir Terzin.

Emisija Autoportret provešće gledaoce kroz najznačajnije delove karijere reditelja kome su priređene retrospektive u njujorškom Muzeju moderne umetnosti, Britanskom filmskom institutu, Francuskoj kinoteci u Parizu, Austrijskom filmskom arhivu u Beču, dobitnika nagrada kritike na festivalima u Berlinu, Veneciji, specijalne nagrade žirija u San Sebastijanu, Gran prija u Valjadolidu.

Urednik emisije je Snežana Stamenković Jojić
Scenarista Tamara Baračkov
Reditelj Milica Soldatović Mikić

broj komentara 0 pošalji komentar